Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare vrea sa investeasca intre 300-400 milioane euro pe an in 2007 si 2008 in Romania, deoarece exista o cerere foarte mare pe piata si, in plus, anumite sectoare au un bun potential de dezvoltare, a declarat, agentiei NewsIn, directorul BERD Romania.
Urmatorii doi ani vor cuprinde finantari precum cele din anii anteriori, intr-un interval de 300-400 milioane euro. Perioada 2007-2008 va fi buna si nu avem nici un motiv sa incetinim ritmul, a spus Gacek. Cererea este mare. Avem un numar mare de clienti si exista sectoare cu mult potential, a mai declarat directorul reprezentantei BERD pentru Romania, Hildegard Gacek.

Institutia economica internationala este unul din cei mai mari investitori din Romania, valoarea celor peste 120 de proiecte din 1991 pana in ianuarie 2007 cumuland 3,35 miliarde euro, in crestere de la 3,2 miliarde euro la sfarsitul anului 2005. Pana in prezent am investit 3,35 miliarde euro in peste 120 de proiecte si cred ca asta conteaza foarte mult, a spus Gacek.

Sectoarele cu potential mare identificate sunt cel energetic, cel al municipalitatilor si al companiilor. BERD nu este prezenta in proiectele de infrastructura, insa se va pastra deschisa catre proiecte din toate domeniile. Banca va reduce volumul finantarilor directe catre banci, insa institutiile financiare romanesti vor mai servi drept canale de distributie pentru alte proiecte BERD.

Banca internationala pune la punct o linie de finantare pentru intreprinderile mici si mijlocii (IMM-uri), o alta in cooperare cu Uniunea Europeana (UE) si o a treia pentru companiile romanesti, a spus directorul BERD. Ultima facilitate de credit va ajuta companiile romanesti sa isi imbunatateasca capacitatea de productie si sa investeasca in domeniul mediului. Astfel, linia de finantare va ajuta firmele din Romania sa faca fata competitiei din Uniune la capitolul mediu, pe de o parte, si la standardele tehnice, pe de alta parte, a mai spus Gacek.

Sectorul energetic ar putea beneficia de finantari intre 100 si 200 milioane euro, iar cel al industriei generale de finantari intre 50 si 100 milioane euro. Pentru municipalitati, finantarile vor fi intre 50 si 100 milioane euro, iar in sectorul IMM-urilor intre 50 si 80 milioane euro. Pentru agribusiness (producerea si distribuirea produselor alimentare), BERD a inclus in buget intre 50 si 100 milioane euro pentru inca doua proiecte. Kaufland va primi un imprumut de 100 milioane euro, iar proiectul ar putea fi semnat in martie.

Pentru imobiliare, BERD va investi in proiecte din afara Bucurestiului. Capitala este foarte bine acoperita de bancile comerciale, iar BERD nu reprezinta un competitor pentru acestea, a spus Gacek. in orasele mai mici exista un potential mare, a spus directorul BERD.

Proiectele cu Fildas si E.ON nu au fost inca semnate, insa ele au primit aprobarea consiliului institutie. Sper sa fie cat mai curand, a spus Gacek. Directorul BERD spune ca ar putea fi semnate in urmatoarele doua luni.

BERD doreste sa investeasca in doua companii de asigurari din Romania, a declarat, recent, pentru NewsIn, directorul pentru investitii si dezvoltare al BERD, Kurt Geiger. Gacek a precizat ca board-ul institutiei internationale urmeaza sa discute pe aceasta tema, dar a adaugat ca nu poate oferi informatii suplimentare.

Analizam datele pentru emisiunea de obligatiuni, a spus Gacek. Emisiunea va fi in lei si va fi echivalentul a aproximativ 100 milioane euro. Piata unde vor fi listate va fi decisa ulterior, in urma deciziei conducerii BERD. Banii obtinuti vor fi directionati finantarii activitatii BERD in Romania.

Institutia a fost foarte activa in prima perioada a anului, BERD ajungand sa finanteze aproape 200 milioane euro. Astfel, BERD a aprobat un credit de 100 milioane euro pentru Kaufland si va cumpara pachete minoritare la E.ON Energie Romania SA (actionarul majoritar al E.ON Moldova) si la o companie de gaz, care va fi infiintata de E.ON Ruhrgas Group, ce detine 51% din E.ON Gaz Romania S.A. Ultimul proiect are o valoare de 44 milioane euro, a spus Gacek. Pe langa aceste doua proiecte, BERD a mai creditat Tenaris cu 10 milioane euro, vrea sa finanteze cu 20 milioane euro Fildas si va cumpara un pachet de actiuni pentru 12 milioane euro. Astfel, investitiile si finantarile din prima parte a anului, unele nesemnate inca, au ajuns la 186 milioane euro.

BERD a fost infiintata in 1990 pentru a ajuta economiile din Europa Centrala si de Est (ECE) si Comunicatatea Statelor Independente(CSI). Banca este detinuta de 61 de state si doua institutii inter-guvernamentale. Misiunea BERD este de a finanta dezvoltarea si de a facilita tranzitia tarilor din regiunile ECE si CSI la economii de piata.

Romania are o participatie de 96 milioane euro la capitalul BERD, adica aproximativ 0,485% din capitalul institutiei. Aproximativ trei sferturi din capitalul institutiei pot fi folosite daca institutia intalneste probleme financiare, iar aceasta suma reprezinta un angajament neconditiat al actionarilor. BERD are un capital de aproape 19,8 miliarde euro.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri