Parlamentul a aprobat, la solicitarea Bancii Nationale a Romaniei, eliminarea termenului de preschimbare a leilor vechi din Legea privind denominarea monedei nationale
Termenul de preschimbare a vechilor monede si bancnote va fi nelimitat, operatiunea urmand sa fie realizata la sucursalele BNR care desfasoara activitati de casierie, precum si la unitatile institutiilor de credit autorizate sa efectueze aceasta operatiune prin ordin al guvernatorului BNR. Aceasta prevedere este cuprinsa in legea care aproba Ordonanta Guvernului 5/2005 pentru modificarea si completarea Legii 348/2004 privind denominarea monedei nationale. Actul normativ a fost adoptat de Parlament si a fost inaintat Presedintiei pentru promulgare.

BNR solicitase Parlamentului sa modifice ordonanta, astfel incat termenul de preschimbare a vechilor bancnote si monede sa fie nelimitat. Potrivit Legii initiale, preschimbarea era posibila in perioada 1 ianuarie 2007 - 31 decembrie 2009. Pana la data de 30 iunie, societatile comerciale pe actiuni si cele in comandita pe actiuni vor hotari denominarea valorii nominale a actiunilor astfel incat noua valoare sa fie multiplu de 100. In acest scop, companiile vor stabili majorarea sau reducerea corespunzatoare a capitalului social, cu pastrarea numarului de actiuni si a cotei de participare la capitalul social. Modificarea capitalului va putea fi realizata dupa aprobarea Adunarilor Generale Extraordinare ale Actionarilor.

Legea precizeaza ca aceste reglemetari se aplica tuturor entitatilor economice. In situatia in care companiile nu vor respecta aceasta prevedere a legii, Oficiul National al Registrului Comertului va inregistra din oficiu, la data de 1 iulie, dimiuarea valorii nominale a actiunilor emise de aceste societati. Legea mai prevede faptul ca, incepand cu 1 iulie, toate companiile care au obligatia sa organizeze si sa conduca contabilitate proprie, financiara si/sau de gestiune vor intocmi situatiile financiare numai in moneda noua. Prima etapa a procesului de denominare - afisarea dubla (in moneda noua si veche) a preturilor la comercianti si a cursului de schimb a fost implementata la 1 martie, iar noile cupiuri vor intra in circulatie la 1 iulie 2005.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri