Fondurile europene pentru mediu vor putea fi accesate incepand cu a doua jumatatea a acestui an, dupa ce Planul Operational Sectorial (POS) de mediu va fi aprobat de Comisia Europeneana (CE), a declarat minsitrul mediului, Sulfina Barbu.
"Planul Operational Sectorial de Mediu reprezinta strategia pe care Romania a transmis-o Comisiei Europene, prin care vom accesa fonduri de 5,5 miliarde euro in perioada 2007-2013. Am primit scrisoarea de acceptare din partea Comisiei Europene si, in urma discutiei avute cu reprezentantii CE, nu au fost obiectii. Comisia Europeana si-a luat un termen, respectiv jumatatea anului 2007, pentru a aproba aceasta strategie, astfel incat din iunie vom putea accesa aceste fonduri", a mentionat ministrul mediului, potrivit NewsIn.

Sulfina Barbu a respins ideea ca Romania va pierde fondurile pe care le primeste de la Uniunea Europeana in perioada post-aderare. "Vreu sa reiterez faptul ca Romania nu va pierde banii pe care ii primeste de la UE, strategia pentru mediu fiind una dintre cele mai bune, fapt pentru care cred ca in mai-iunie va fi aprobat", a mai spus ministrul. Sulfina Barbu a explicat ca la nivelul Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA) exista in acest moment un portofoliu de proiecte elaborate in vederea accesarii acestor fonduri.

"Sunt peste 50 de proiecte in momentul de fata la MMGA si, din iunie, putem trimite catre Uniunea Europeana, proiecte importante in valoare de peste un miliard de euro pentru prima transa de finantare", a adaugat Barbu.

Potrivit POS, Romania va accesa fonduri europene prin proiecte de mediu de 4,5 miliarde euro la care se adauga cofinantarea de la bugetele de stat si locale de un miliard de euro. In privinta axelor prioritare stabilite prin POS, ministrul mediului a spus ca cea mai importanta valoare o vor avea proiectele privind extinderea sistemelor de epurare a apei, de canalizare si de alimentare cu apa, respectiv 2,7 miliarde euro.

O alta axa prioritara vizeaza gestionarea deseurilor, pentru care se vor aloca 882 milioane euro. Ministrul a mai precizat ca suma de 229 milioane euro este destinata reabilitarii sistemelor municipale de termoficare, subliniind ca in aceasta categorie vor fi "numai acele sisteme de termoficare care intra sub autoritatea primariilor si consiliilor locale". De asemenea, 178 milioane euro urmeaza sa fie investiti in protectia naturii, iar alte 270 milioane euro sunt destinati lucrarilor de prevenire a riscurilor aparute in urma calamitatilor naturale.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri