Desi la multi indicatori sta prost, Romania are un indicator care arata de doua ori mai bine decat in statele din jur, si anume somajul. Somajul este in Romania 8 la suta, la jumatate din media somajului din statele care au aderat la UE in iulie anul trecut. Conform lui Catalin Ghinararu, secretar stiintific la Institutul National de Cercetare in Domeniul Muncii si Protectiei Sociale, teoretic, daca toti romanii plecati la munca in strainatate s-ar intoarce in tara, somajul ar trebui sa ajunga la 18 - 19 la suta. In realitate, Romania are un refugiu natural, "daruit de Dumnezeu", si anume ocuparea in agricultura.

Datorita pamantului roditor, Ghinararu sustine ca somajul nu ar putea ajunge, practic, in Romania, la mai mult de 14 - 15 la suta. Polonia, Slovacia, chiar si Bulgaria au acum rate reale ale somajului de peste 14 la suta. Asadar, nu performantele economiei romanesti au redus somajul, ci exista doi factori exteriori care contribuie la mentinerea unui somaj scazut - populatia plecata la munca in strainatate, apreciata la circa doua milioane de persoane -, si ocuparea in agricultura. Conform lui Catalin Ghinararu, statisticile arata ca numai rata somajului administrativ (inregistrat la oficiile de somaj si influentat deci de reglementarile legale) a scazut treptat, de la un maxim de 11 - 12 la suta inregistrat in '98 - '99.

In fapt, rata somajului real, cel rezultat din anchetele statistice, nu a inregistrat nici o evolutie in ultimii 15 ani, situandu-se permanent intre 7 si 8 la suta. "Oamenii s-au inregistrat la somaj, pentru ca legea a permis asta, dar atunci cand a venit ancheta si l-a intrebat daca lucreaza, el a zis ca da, da cu sapa in gospodarie. Practic, n-avem nici un progres la rata somajului, pentru ca e de la Dumnezeu", explica Ghinararu. Ocuparea in agricultura, aflata in Romania la 31 la suta, conduce si la reducerea inflatiei, pentru ca mare parte din cererea care ar veni pe piata si care ar induce presiuni mari asupra preturilor se rezolva in Romania prin autoconsum. "Nu trebuie sa ne plangem de ocuparea in agricultura", sustine secretarul stiintific al Institutului de Cercetari pentru Munca si Protectie Sociala.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
BLACK FRIDAY 2018: suntem LIVE cu cele mai bune OFERTE!
Setari Cookie-uri