Camera Deputatilor face posibila, la numai doua luni de la data aderarii, functionarea magazinelor duty free in frontierele de stat, care a fost interzisa, de catre guvern, in vara lui 2006, printr-o ordonanta de urgenta.
Camera Deputatilor a anulat, saptamana trecuta, prevederile ordonantei de guvern care interzice, de la 1 ianuarie 2007, functionarea magazinelor duty free in frontierele de stat ale Romaniei, aproband o lege de respingere a ordonantei. Legea se afla, in prezent, spre promulgare, la presedintie.

Deputatii au votat in unanimitate legea de respingere a ordonantei de urgenta 48/2006 care impunea desfiintarea, dupa data aderarii, a magazinelor duty free in frontierele de stat si la bordul aeronavelor care calatoresc in tarile Uniunii Europene, informeaza NewsIn. Conform ordonantei, magazinele duty-free mai pot functiona in aeroporturi, pe fluxurile de plecari externe, la bordul aeronavelor care au ca destinatie directa state terte si in magazinele diplomatice agreate de Ministerul de Externe. Actul normativ al guvernului a fost necesar pentru a transpune in legislatia nationala prevederile europene in domeniul duty free.

Potrivit datelor Autoritatii Nationale a Vamilor, datorita prevederilor ordonantei, 105 magazine si-au incetat activitatea pe intreg teritoriul tarii de la 1 ianuarie anul acesta. In prezent, mai functioneaza doar trei magazine duty-free diplomatice amplasate in Capitala. Produsele comercializate in regim duty-free sunt scutite de la plata taxelor vamale, a TVA si a accizelor.

Potrivit Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), magazinele din aceasta categorie au reprezentat o sursa de contrafacere si evaziune fiscala care ajungea sa fie de ordinul milioanelor de euro, lunar, intr-un singur punct de vanzare.

Bisnitarii asteapta redeschiderea magazinelor de la Portile de Fier

Patronii celor patru magazine de tip duty-free din Vama Portile de Fier I, cei 32 de salariati ai acestora, dar si bijnitarii care isi fac veacul in dreptul punctului de frontiera asteapta cu nerabdare sa-si reia activitatea dupa ce Parlamentul a dat unda verde pentru redeschiderea duty-free-urilor.

Initial, Guvernul a decis, prin Ordonanta de Urgenta nr. 48 din 28 iunie 2006, sa desfiinteze magazinele duty-free existente in punctele de trecere a frontierei terestre si navale, acestea urmand sa-si intrerupa activitatea in termen de 90 de zile de la publicarea actului normativ in Monitoriul Oficial, timp in care proprietarii magazinelor trebuiau sa-si lichideze stocurile de marfa. In Ordonanta din luna iunie era specificat ca, la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, se abroga Ordonanta nr. 104/2002 privind regimul vamal al marfurilor comercializate in regim duty-free. Numai ca, la aproape trei saptamani de la aparitia acestei ordonante, Parlamentul Romaniei a adoptat, in data de 17 iulie 2006, o alta lege pentru modificarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 104.

Astfel, actul normativ prevedea incetarea activitatii magazinelor duty-free din punctele de frontiera de stat intracomunitare, dar nu facea nicio referire la magazinele care se afla la frontierele cu statele necomunitare. Si cum acolo unde legea nu interzice, totul este permis, magazinele duty-free din Vama cu Serbia de la Portile de Fier I au ramas deschise pana la sfarsitul anului 2006.

Numai ca, la nici doua luni de la inchidere, duty-free-urile din Vama Portile de Fier I se redeschis, in ciuda opozitiei manifestate de ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, care s-a declarat nemultumit de existenta acestora pe frontiera terestra, dar si a scandalurilor de presa privind mafia care controleaza activitatea magazinelor duty-free.

Vestea ca aceste unitati comerciale se vor redeschide a bucurat atat pe proprietarii acestor magazine, cat si pe bisnitarii din municipiul Drobeta Turnu Severin stiindu-se faptul ca acestea sunt o sursa importanta de aprovizionare a pietei negre cu tigari netimbrate, cafea si alcool din oras.

Produsele comercializate in regim duty-free sunt scutite de la plata taxelor vamale, a TVA si a accizelor.

Potrivit Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), magazinele din aceasta categorie au reprezentat o sursa de contrafacere si evaziune fiscala care ajungea sa fie de ordinul milioanelor de euro, lunar, intr-un singur punct de vanzare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri