Ministrul a mai aratat ca Romania inregistreaza un decalaj in ce priveste mediu competitiv, sustenabilitatea politicilor fiscale si a celor salariale si dezvoltarea rurala sustenabilitatea politiciolor sociale, anunta NewsIn.

"Anual bugetul Romaniei inregistreaza pierderi de 1,5% venituri bugetare din cauza agriculturii arhaice, care daca ar fi modernizata, ar putea aduce la buget intre 1 si 1,5 miliarde euro", a declarat, marti, Vosganian, la conferinta de presa organizata de Banca Comerciala Romana (BCR).

Potrivit datelor publicate de Ministerul Finantelor, veniturile bugetului general consolidat au fost de 99,951 miliarde lei anul trecut, incadrandu-se, la limita, in tinta programata de 100,5 miliarde lei. incasarile au fost superioare anului 2005 cu 18,65 miliarde lei. Produsul Intern Brut luat in calcul de catre Finante pentru 2006 a fost de 335,9 miliarde lei. Bugetul de stat a avut incasari de 62,78 miliarde lei, provenind, in principal, din TVA si accize, care au cumulat peste 39 miliarde de lei. Veniturile fondului unic de sanatate s-au situat la 10,23 miliarde lei, iar cele ale bugetului de pensii au depasit 20 de miliarde de lei. in schimb, bugetele locale au colectat numai 4,58 miliarde de lei.

In ultimii cinci ani, media veniturilor bugetare s-a mentinut la circa 30% ca pondere in PIB. Calculata conform raportarilor europene, media nu depaseste 33% din PIB. in acelasi timp, noile state membre ale UE au o medie de peste 35%, iar vechile state de peste 45% din PIB.

Chiar si statele pe care Romania le ia drept termen de comparatie au venituri bugetare superioare: Bulgaria 37,5%, Croatia 42%. Prin urmare, Romania continua, si in acest an, sa aiba cea mai redusa pondere a veniturilor bugetare in PIB dintre toate tarile membre si in curs de aderare la UE.