Potrivit estimarilor exprimate in luna februarie 2007 de catre managerii societatilor comerciale, in cadrul anchetelor realizate de Institutul National de Statistica, se contureaza pentru lunile februarie - aprilie o crestere a activitatii din industria prelucratoare si constructii si o crestere moderata in comertul cu amanuntul. De asemenea, se mentine trendul pozitiv in activitatea sectorului de servicii, in raport cu cele trei luni anterioare.

Managerii intreprinderilor din industria prelucratoare estimeaza pentru urmatoarele trei luni o crestere a volumului productiei, atat pe total, sold conjunctural (diferenta procentuala intre alternativele extreme, % crestere - % scadere) +18%, cat si pe grupe de marime a intreprinderilor. Optimismul este mai pronuntat in randul managerilor din intreprinderile cuprinse intre 250 si 499 salariati (sold conjunctural +24%).

Pe total industrie prelucratoare numarul de salariati va avea o tendinta de stabilitate, potrivit a 75% din opiniile exprimate. Preturile produselor industriale isi pastreaza trendul ascendent pentru urmatoarele trei luni (sold conjunctural +22%), potrivit estimarilor managerilor de profil.

Tendinta de crestere in domeniul constructiilor

Conform estimarilor din aceasta luna, odata cu iesirea din sezonul rece se va inregistra in activitatea de constructii, pentru urmatoarele trei luni, o tendinta ascendenta a volumului productiei, corelata cu cea a stocului de contracte si comenzi. Cresteri mai semnificative, pentru ambii indicatori, se vor inregistra la intreprinderile cuprinse intre 250 si 499 salariati.

Referitor la numarul de salariati, se preconizeaza o tendinta de usoara crestere pe ansamblul sectorului (sold conjunctural +8%). Se estimeaza de asemenea ca preturile lucrarilor de constructii vor creste in continuare (sold conjunctural +35%).

In ceea ce sectorul de comert, managerii de profil estimeaza pentru urmatoarele trei luni ale anului 2007 o crestere moderata a vanzarilor de marfuri, pe total activitate. Conform previziunilor celor intervievati, in aceasta perioada, situatia economica isi va mentine trendul pozitiv, (sold conjunctural +15%).

Comenzile de marfuri adresate furnizorilor se vor mentine aproximativ cam la acelasi nivel atins in luna ianuarie 2007, (sold conjunctural de +13%). Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele 3 luni o tendinta de usoara crestere a numarului de salariati din sectorul de comert cu amanuntul (+8% sold conjunctural). Managerii intreprinderilor comerciale mai estimeaza ca preturile de vanzare cu amanuntul vor creste, dar ritmul de crestere va fi mai mic in intensitate (sold conjunctural +24%).

Trend pozitiv al activitatii din sectorul de servicii

Situatia economica din sectorul de servicii, in ultimele trei luni, a fost apreciata ca fiind buna, atat pe total activitate (sold conjunctural +36%), cat si pe grupe de marime a intreprinderilor. Pe primul loc in aprecierea cresterii cererii de servicii (cifra de afaceri) se situeaza managerii intreprinderilor foarte mari (peste 500 salariati), la care soldul conjunctural inregistrat este de +47%, urmate de intreprinderile mici (1- 49 salariati), la care soldul conjunctural este de +11%.

Cererea de servicii isi va mentine pentru urmatoarele trei luni, pe ansamblul sectorului, trendul ascendent (sold conjunctural +21%). In sectorul de servicii se estimeaza o crestere a numarului de salariati in urmatoarele 3 luni (sold conjunctural +11%). Dupa opinia managerilor, preturile de vanzare sau de facturare ale prestatiilor vor inregistra o crestere in aceasta perioada a anului (sold conjunctural +37%).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri