Programul 'Rabla' a diminuat emisiile de dioxid de carbon

Programul de stimulare a innoirii parcului national auto, derulat in anii 2005 si 2006, a dus la scaderea emisiilor de dioxid de carbon cu 700.000 de kilograme, a declarat presedintele Administratiei Fondului pentru Mediu, Mihai Toti, in cadrul unui interviu acordat agentiei NewsIn.

"Programul de stimulare a innoirii parcului national auto nu este numai o masura care vine in sprijinul cetatenilor. Acest program reprezinta, in primul rand, o masura de mediu", a spus Toti.

Potrivit presedintelui AFM, valoarea cu care a scazut emisia de dioxid de carbon a fost determinata in urma calcularii emisiilor produse de fiecare autoturism vechi scos din circulatie in cei doi ani.

Prin programul de stimulare a innoirii parcului national auto au fost scoase din uz 15.110 de masini vechi, care poluau mediul, prin alocarea nerambursabila prin Fondul pentru Mediu, a sumei de 45.330.000 de lei. in 2005 au fost alocate pentru acest program 43.821.000 de lei.

La mijlocul lunii februarie, Guvernul a aprobat continuarea si in 2007, incepand cu luna aprilie, a programului prin care se acorda o prima de casare pentru renuntarea la masinile mai vechi de 12 an. Fondurile alocate anul acesta programului de stimulare a innoirii parcului auto sunt de 49,5 milioane lei, ceea ce inseamna un numar maxim de 16.500 de masini care vor putea intra in program.

Programul va demara incepand cu luna aprilie, spre deosebire de anii anteriori, cand intra in vigoare la sfarsitul lunii iunie sau la inceputul lunii iulie, a declarat recent ministrul mediului si gospodaririi apelor, Sulfina Barbu.

Prin programul "Rabla", proprietarii de masini mai vechi de 12 ani, in stare de functionare, pot primi subventii de 3.000 de lei ca o prima rata pentru cumpararea unei masini noi de la importatorii autorizati, cu conditia casarii autoturismului vechi.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri