Cladirile noi vor avea obligatoriu, incepand din acest an, certificate energetice care vor oferi date despre starea cladirii din punct de vedere termic si despre gradul de utilizare a caldurii, potrivit reprezentantilor din MTCT
Certificatul de performanta energetica va avea o valabilitate de zece ani de la data emiterii si va fi eliberat pentru apartamentele din cladirile de locuit dar si pentru cladiri de birouri, scoli, gradinite, spitale, hoteluri, care se construiesc, sunt vandute sau inchiriate. Pentru cladirile monumente istorice, lacasuri de cult, cladiri provizorii, sau cladiri care necesita consum redus de energie, aceste certificate nu vor fi obligatorii.

Certificatele vor contine informatii despre eficienta economica a locuintei, despre starea cladirilor din punct de vedere termic si energetic, gradul de utilizare a caldurii si solutiile de modernizare si reabilitare termica pentru fiecare caz in parte.

Potrivit reprezentantilor Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT), certificarea energetica a noilor cladiri se va face la sfarsitul lucrarii, astfel incat in momentul receptiei locuintelor, noii proprietari sa primeasca documentele. De asemenea, incepand cu 2010, proprietarii nu vor mai putea vinde sau inchiria locuintele daca acestea nu au certificatele energetice. Totodata, in functie de eficienta economica in utilizarea caldurii pentru incalzirea cladirii vor putea fi stabilite si preturile acestora. Documentele vor fi eliberate de auditorii energetici de cladiri, atestati la cererea proprietarilor sau a firmelor care construiesc imobilele. Directiva europeana privind performanta energetica a cladirilor a fost adoptata in decembrie 2002 si prevede economisirea pana in 2010 a unei cincimi din consumul de energie.

MTCT estimeaza ca la ora actuala, in Romania eficienta utilizarii caldurii pentru incalzire, apa calda de consum si prepararea hranei este de numai 43% din cantitatea de caldura furnizata de surse. Pentru municipiul Bucuresti eficienta este de 63%. De asemenea, cele mai multe locuinte sunt situate in cladiri cu vechimea cuprinsa intre 15 si 55 ani, caracterizate printr-un grad redus de izolare termica si o uzura avansata. Circa 58% din blocurile existente, mai exact 2,4 milioane apartamente construite in perioada 1950 -1985, necesita in prezent interventii de reabilitare si modernizare termotehnica.

Programul national de reabilitare termica a cladirilor de locuit multietajate a demarat in Romania 2005, fiind selectate 26 de blocuri pentru expertiza si audit energetic. in programul din 2005 nu a fost inclus nici un bloc din Bucuresti, iar in cel care se deruleaza in 2006 nu este cuprins nici un bloc din sectoarele 1 si 5, a mai explicat Petrescu, potrivit NewsIn.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri