Presedintele Patronatului Crescatorilor si Exportatorilor Romani de Ovine ( PACERO) Mihai Dumitriu a declarat ca exportatorii vor inregistra pierderi de peste 40 de milioane de euro, deoarece mieii nu se pot exporta pentru ca nu au doua crotalii, asa cum cer normele UE
"In acest an, vom exporta putin, deoarece animalele nu sunt identificate cu doua crotalii cum cere Uniunea Europeana (UE), pe baza unei legislatii promulgate in 2004, pe care ANSVSA (Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor- n.r.) o cunostea. Din septembrie 2006, cand s-a aflat ca Romania va adera la 1 ianuarie 2007, ANSVSA trebuia sa organizeze licitatii pentru achizitionarea crotaliilor, astfel incat acum sa exportam fara probleme", a declarat pentru NewsIn Mihai Dumitriu.

Acesta a precizat ca luni (n.red. ieri), se va afla raspunsul Comisiei Europene cu privire la solicitarea Romaniei de a obtine derogare pentru comercializarea mieilor cu un singur crotaliu, pe piata comunitara. "ANSVSA a cerut derogare cu intarziere. Chiar daca raspunsul va fi pozitiv, derogarea va fi valabila dupa publicarea in Jurnalulul Oficial al CE, deci dupa cel putin o luna. Prin urmare, de Paste vom exporta putin, iar pierderile vor fi de peste 40 de milioane de euro", a explicat Dumitriu.

Potrivit datelor furnizate de PACERO, Romania a exportat anul trecut 2,5 milioane de miei, din care 72 % in tarile membre UE, circa 18 % in tari terte (Bulgaria, Croatia si Bosnia) si 10 % in tarile arabe. Cea mai mare parte a exporturilor s-a realizat in perioada sarbatorilor de Paste. Anul trecut, Romania a exportat miei in valoare de 170 de milioane de euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri