Masurile au fost luate in graba si nu a mai existat loc de transparenta - sustine Victoria Tomi, director in Finante. Noile taxe, introduse fara a se evalua impactul asupra companiilor
Efectele modificarii Codului fiscal nu sunt cele scontate, iar masurile au fost luate in graba cu compromiterea transparentei procesului decizional, a recunoscut, ieri, Victoria Tomi, director in cadrul Ministerului Finantelor Publice, la o intrunire cu reprezentanti ai mediului de afaceri.

"A fost un accident. Nemultumirea mediului de afaceri cu privire la modul in care s-a schimbat Codul fiscal este foarte mare. Masurile au fost luate in graba si nu a mai existat loc pentru transparenta. Este clar ca s-au incalcat prevederile articolului 4 din Cod privind modificarile de ordin fiscal. Totul a fost insa legal, atat timp cat Consiliul Legislativ si-a dat acordul", a spus Victoria Tomi, una dintre cele mai avizate voci din minister.

Ea a tinut sa sublinieze ca, totusi, ministrul Ionut Popescu si-a facut datoria cu brio si ca putini oameni ar fi reusit sa "impace" si FMI, si mediul de afaceri. Dupa cum bine se stie, insa, nici oficialii FMI, nici mediul de afaceri nu sunt de acord cu "restructurarea fiscala" administrata de Popescu.

Reprezentantii ministerului aflati la intrunire au mai incercat sa acrediteze ideea ca noua ordine fiscala se vrea un semnal dat UE si FMI.

Moment la care a intervenit fostul ministru al Controlului, Ionel Blanculescu, actualmente presedinte la firma Consultanta & Investigatii Financiare, care a desfiintat modul de lucru pe "semnale", agreat la Ministerul Finantelor.
"Trebuie sa renuntam o data la teoria aceasta perpetua a semnalelor . Fie ca sunt date FMI-ului, Uniunii Europene sau mediului intern de afaceri.
Nu este nimic altceva decat o reprezentare a superficialitatii. Ar trebui sa ne obisnuim sa intram in profunzimea problemelor economice", a spus Blanculescu.

El a subliniat ca problema Codului fiscal nu este legalitatea modificarilor, care oricum nu este treaba companiilor, ci faptul ca ele nu corespund spiritului legii. "Codul fiscal este un instrument de stabilitate fiscala, de coerenta fiscala si de simplificare fiscala, ori cel putin prima caracteristica a fost compromisa", a opinat fostul ministru.

Blanculescu a acuzat ca Guvernul a introdus noile taxe fara sa faca mai intai un studiu de impact, lucru care nu a fost contrazis de reprezentantii ministerului.

Investitorii straini, in stand-by

Principalul efect al bramburelii din fiscalitate, care s-a nascut la inceputul anului si va dura (dupa ultimele "modificari") cel putin pana la 1 iunie, este o amortire a investitorilor. Potrivit lui Blanculescu, investitorii straini asteapta finalul acestei balbe legislative. "Am avut un client din Africa de Sud cu un capital de 10 miliarde de euro care era gata sa investeasca in Romania.

In urma problemelor aparute cu Codul fiscal, s-a decis sa astepte pana se vor linisti apele", ne-a declarat Blanculescu.

Firme bune dispar de gat cu datornicii

Fostul ministru a atras atentia si asupra avantului Fiscului in blocarea conturilor firmelor cu datorii la stat.
"Blocarea conturilor la mii de companii are influente pe piata si in amonte, si in aval.

Datornicii la stat au legaturi cu alte firme care isi platesc taxele, dar intra in dificultate pentru ca nu mai pot sa-si recupereze datoriile in urma popririlor. Astfel, firme bune sunt pe cale sa se inchida.
Ca efect va fi o inflatie de active, iar statul va lua din ce in ce mai putini bani de pe urma executarilor silite", a spus Blanculescu.

Rata exploziva de iesire din piata

El a precizat ca rata de iesire din piata creste alarmant. Daca in primele luni din 2004 au iesit 3.000 de firme, anul acesta au iesit nu mai putin de 14.000.
Fostul ministru crede ca rata de iesire din piata va deveni exploziva in urma falimentelor. El apreciaza, totusi, ca exigenta ANAF are si partea buna ca elimina zonele neperformante din economie.

Legea, calcata in picioare

In alta ordine de idei, Gilda Lazar, Corporate Affairs Director la JTI Romania, i-a informat pe reprezentantii ministerului ca daca au vrut sa dea un semnal mediului de afaceri, au dat unul foarte prost.

"Ce am observat noi este ca instabilitatea de la inceputul anului continua si astazi. Domnul ministru Popescu nu a fost niciodata disponibil pentru discutii cu noi, companiile. Legea aceasta e pur si simplu calcata in picioare. In plus, ministerul a gasit de cuviinta sa indexeze accizele cu 13,5 la suta din cauza cursului de schimb. Sa nu ne trezim si la anul cu aceeasi problema, pentru ca, vedeti bine, euro nu este 38.500 de lei, asa cum s-a recalculat in buget", le-a spus Gilda Lazar reprezentantilor ministerului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri