Deficitul comercial al Romaniei este cauzat in principal de deficitul energetic cu Rusia si cel comercial inregistrat in relatia cu China, potrivit ministrului economiei si comertului, Varujan Vosganian

Potrivit ministrului economiei, aceasta este una dintre cele doua cauze majore ale deficitului comercial al Romaniei. Deficitul comercial al tarii noatre in relatia cu cele doua tari depaseste valoarea de sase miliarde de euro, sustine Vosganian. Acesta a mai spus potrivit NewsIn ca a doua cauza a deficitului comercial mare este reprezentata de importul masiv de bunuri tehnologice din Europa de Vest.

Presedintele Traian Basescu a declarat, in urma cu o saptamana, la inceputul sedintei de Guvern la care a participat, ca doreste sa discute depre anumite probleme interne care afecteaza respectarea angajamentelor asumate de Romania fata de UE, referindu-se la balanta comerciala dintre Romania si China.

In acest sens, ministrul delegat pentru comert a declarat, la acea data, pentru NewsIn, ca relatiile comerciale cu China reprezinta o problema la nivel mondial. "Economia chineza are specificitati care conduc la o competitivitate superioara a acestor produse pe pietele internationale. Este o economie socialista de piata, cu distorsiuni puternice cauzate de un sistem diferit de subventionare, care determina o competitivitate crescuta a produselor chinezesti", a aratat ministrul.

Winkler a adaugat ca aderarea Romaniei la UE creeaza premisele necesare pentru diminuarea deficitului comercial al tarii noastre in relatia cu China, astfel ca exporturile romanesti in tara asiatica vor creste cu 30% in 2007, comparativ cu anul precedent.

Valoarea schimburilor comerciale dintre Romania si China a fost de 2,4 miliarde de dolari in 2006, din care importurile reprezinta 2,18 miliarde de dolari, iar exporturile - 217 milioane de dolari, rezultand un deficit de 1,96 miliarde de dolari. Deficitul comercial cu China are cea mai mare valoare dupa cel in relatia cu Rusia, in valoare de trei miliarde de dolari, adica 3% din Produsul Intern Brut al Romaniei.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Setari Cookie-uri