Premierul Ludovic Orban a declarat că proiectul de ordonanţă de urgenţă privind rectificarea bugetară va fi dezbătut în primă lectură în şedinţa de miercuri a Guvernului, precizând că, potrivit proiectului, vor exista creşteri de fonduri la câteva ministere, printre care Ministerul Sănătăţii, Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei şi Ministerul Agriculturii.

"Vom avea în primă lectură ordonanţa de urgenţă privind rectificarea bugetului, vor exista creşteri la câteva ministere. În primul rând, Ministerul Sănătăţii, va fi o creştere de cel puţin 1 miliard, care, evident, este o creştere necesară pentru a face faţă creşterii cheltuielilor sistemului de sănătate în lupta anti COVID. De asemenea, vom avea o creştere la investiţii, la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei. Vom avea, de asemenea, o creştere la Ministerul Agriculturii, unde trebuie să finalizăm plăţile pentru despăgubirea fermierilor ale căror suprafeţe au fost afectate de secetă, de asemenea, să suplimentăm pentru a susţine financiar câteva forme de sprijin ale fermierilor. Sunt principalele creşteri, dar vom avea proiectul de ordonanţă în primă lectură la şedinţa de Guvern de mâine", a declarat Ludovic Orban, citat de Agerpres.

El a precizat, întrebat care va fi creşterea la Ministerul Economiei, că acest minister "derulează mai multe programe pentru care are, în momentul de faţă, finanţarea asigurată".

"Ce trebuie să hotărască, dar asta nu Ministerul Economiei - asta nu va fi necesar de inclus în rectificarea bugetară - deja am luat decizia de a suplimenta cu cel puţin 500 de milioane de euro finanţarea din fonduri europene pentru măsura 2 din pachetul de sprijin pentru IMM-uri, este vorba de capital de lucru", a spus Orban.

Întrebat despre realizarea unei evaluări a sumelor cheltuite din bugetele ministerelor, până în prezent, şi dacă au rezultat sume necheltuite care ar urma să fie realocate, premierul a explicat: "Sunt anumite ministere unde există o execuţie bugetară, să spun, care poate lăsa impresia că nu au cheltuit banii cu ritmicitatea necesară".

"Nu este chiar aşa, pentru că natura cheltuielilor pe fiecare minister este diferită în funcţie de tipul de cheltuială. Dacă te uiţi la Ministerul Transporturilor, de exemplu, şi vezi că nu a cheltuit banii alocaţi, să spun, pe anumite categorii de investiţii...e posibil să vină facturi pentru situaţii de lucrări avizate într-un număr foarte mare spre final de an pentru că, de regulă, e o anumită sezonalitate în ceea ce priveşte efectuarea lucrărilor de construcţii şi foarte multe facturi se adună la final de an. La fel e situaţia şi la Ministerul Sănătăţii, de exemplu, vin foarte multe facturi la decontare pe cheltuieli făcute de autorităţile locale sau de centrele de testare, care, se verifică şi până la urmă, când le plăteşti, le plăteşti în bloc şi cheltuieşti o sumă foarte mare de bani. Din cauza asta, e foarte dificil de făcut o evaluare dacă nu cunoşti natura fiecărui tip de cheltuială şi, mai ales, ritmicitatea în care se derulează procedurile pentru efectuarea cheltuielilor respective", a completat Orban.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri