Ministrul Finantelor a declarat pentru NewsIn ca a cerut Presedintiei retransmiterea catre Parlament a legii care permite reinfiintarea magazinelor duty free in frontierele de stat ale tarii si la bordul avioanelor, deoarece contravine legislatiei europene si incurajeaza evaziunea fiscala.

Legea de respingere a ordonantei de urgenta 48/2006 privind regimul duty free se afla, in prezent, spre promulgare, la Presedintie. Cererea Finantelor are ca argument faptul ca legea contravine legislatiei europene si favorizeaza, prin redeschiderea magazinelor duty free desfiintate in urma cu doua luni, evaziunea fiscala si contrafacerea.

Deputatii au votat in unanimitate, la propunerea comisiei economice, legea de respingere a ordonantei de urgenta a guvernului. Conform ordonantei, magazinele duty-free mai pot functiona, de la 1 ianuarie, doar in aeroporturi, pe fluxurile de plecari externe, la bordul aeronavelor care au ca destinatie directa state terte si in magazinele diplomatice agreate de Ministerul de Externe. Actul normativ al guvernului a fost necesar pentru a transpune in legislatia nationala prevederile europene in domeniul comertului duty free. Prin urmare, magazinele duty free din frontirele de stat si-au incetat activitatea la inceputul anului.

Potrivit datelor Autoritatii Nationale a Vamilor, datorita prevederilor ordonantei, 105 magazine duty free au fost inchise, de la 1 ianuarie anul acesta. In prezent, mai functioneaza doar trei magazine duty-free diplomatice amplasate in Capitala. Produsele comercializate in regim duty-free sunt scutite de la plata taxelor vamale, a TVA si a accizelor.

Potrivit Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, magazinele din aceasta categorie au reprezentat o sursa de contrafacere si evaziune fiscala care ajungea sa fie de ordinul milioanelor de euro, lunar, intr-un singur punct de vanzare.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Ministrul Justitiei, aviz negativ: PSD nu vrea desfiintarea Sectiei Speciale
Setari Cookie-uri