Executia bugetului general consolidat indica un excedent de 2,43 miliarde lei, reprezentand 0,64% din PIB, la sfarsitul lunii ianuarie 2007, in conditiile in care guvernul a estimat un deficit bugetar anual de 2,8% din PIB, anunta NewsIn.

Potrivit datelor publicate pe pagina de internet a Ministerului Finantelor, veniturile totale ale bugetului general consolidat au fost de peste 10,25 miliarde lei, in timp ce cheltuielile s-au situat la aproape opt miliarde lei, la sfarsitul lunii ianuarie 2007.

incasarile din TVA si accize au fost cele mai mari ca pondere in PIB, comparativ cu celelalte impozite, fiind de 0,5% din PIB (1,8 miliarde lei) si, respectiv 0,3% din PIB ( peste un miliard lei).Sumele colectate din impozitele pe profit si pe venit au reprezentat, in ianuarie, 0,7% din PIB, respectiv 2,68 miliarde lei, iar contributiile de asigurari au adus statului 3,24 miliarde lei, insemnand 0,8% din PIB.

Cheltuielile curente s-au situat la 7,37 miliarde lei, in conditiile in care cheltuielile de personal au fost de 1,88 miliarde lei, iar cele de capital de 449 milioane lei.

Guvernul a programat un deficit bugetar, pentru 2007, de 2,8% din PIB.

Reprezentantii Fondului Monetar International au atentionat autoritatile romane asupra riscului de a inregistra un deficit bugetar superior celui programat. in urma vizitei la Bucuresti, care s-a incheiat miercuri, delegatia FMI a apreciat ca deficitul bugetar ar putea ajunge, la sfarsitul acestui an, la 3,8% din PIB, intrucat cheltuielile bugetare au fost subevaluate, in timp ce veniturile bugetare au fost supraevaluate.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Romania ar putea avea cel mai mare deficit bugetar de dupa Revolutie
Setari Cookie-uri