Deficitul comercial la trei luni, in crestere cu peste 50%

Valoarea importurilor din primul trimestru a depasit cu 1,551 miliarde de euro exporturile operate in aceeasi perioada, majorand deficitul comercial cu 52% in raport cu datele pentru primele trei luni din 2004, potrivit Institutului National de Statistica (INS).

Bunurile si serviciile importate au insumat 6,64 miliarde de euro, in crestere cu 21% fata de trimestrul I al anului trecut. In luna martie, dinamica importurilor a atins 23,7%, iar valoarea acestora s-a ridicat la 2,6 miliarde de euro.

Majorari de peste 40% ale volumului de marfuri intrate in tara au fost inregistrate la transporturi, produse metalurgice si produse minerale - materii prime.

Pe de alta parte, exporturile se pastreaza pe un trend ascendent, insa viteza de crestere (17,4%) este inferioara fluxurilor catre piata interna. Romania a comercializat pe pietele externe bunuri si servicii de peste cinci miliarde de euro, din care aproape doua miliarde de euro in luna martie.

In structura exporturilor se observa un ritm mai alert la nivelul produselor minerale (titei, produse petroliere, minereuri, carbune, ciment si sare), cu un plus de 61%, precum si la produsele metalurgice (38%).

De asemenea, a fost inregistrata o crestere cu 27% a exporturilor de mijloace de transport si un declin de 0,7% la vanzarea produselor textile si de imbracaminte.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri