Valoarea importurilor din primul trimestru a depasit cu 1,551 miliarde de euro exporturile operate in aceeasi perioada, majorand deficitul comercial cu 52% in raport cu datele pentru primele trei luni din 2004, potrivit Institutului National de Statistica (INS).

Bunurile si serviciile importate au insumat 6,64 miliarde de euro, in crestere cu 21% fata de trimestrul I al anului trecut. In luna martie, dinamica importurilor a atins 23,7%, iar valoarea acestora s-a ridicat la 2,6 miliarde de euro.

Majorari de peste 40% ale volumului de marfuri intrate in tara au fost inregistrate la transporturi, produse metalurgice si produse minerale - materii prime.

Pe de alta parte, exporturile se pastreaza pe un trend ascendent, insa viteza de crestere (17,4%) este inferioara fluxurilor catre piata interna. Romania a comercializat pe pietele externe bunuri si servicii de peste cinci miliarde de euro, din care aproape doua miliarde de euro in luna martie.

Citeste si:

In structura exporturilor se observa un ritm mai alert la nivelul produselor minerale (titei, produse petroliere, minereuri, carbune, ciment si sare), cu un plus de 61%, precum si la produsele metalurgice (38%).

De asemenea, a fost inregistrata o crestere cu 27% a exporturilor de mijloace de transport si un declin de 0,7% la vanzarea produselor textile si de imbracaminte.