Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) dorește modificarea cadrului legislativ pentru folosirea asigurărilor de sănătate voluntare cu rezultat în servicii medicale de calitate. Deși este normal ca zona de sănătate să reprezinte o prioritate, mai ales în actualul context pandemic, planurile UNSAR pentru 2021 au în vedere schimbări și pentru alte tipuri de asigurări precum RCA, agricultură sau cele de locuințe.

Potrivit celui mai recent sondaj IRES, 36% dintre români ar prefera să încheie o asigurare voluntară de sănătate pentru a beneficia de servicii medicale de calitate. Ca acest lucru să fie posibil, este însă nevoie de o actualizare a cadrului legislativ pentru a permite românilor care își doresc un acces mai bun la aceste servicii.

“Din punctul nostru de vedere, există cel puțin două zone de reglementare în care se poate interveni legislativ pentru suplimentarea finanțării sistemului de sănătate și creșterea accesului la servicii medicale. Ambele merg pe utilizarea unor oportunități de creștere și dezvoltare, fără a fi afectat dreptul nimănui de a avea acces la servicii medicale”, a declarat, pentru wall-street.ro, Adrian Marin (foto), Președintele UNSAR.

Potrivit acestuia, prima zonă în care ar trebui intervenit vizează asigurările complementare de sănătate.

“O măsură legislativă necesară este operaționalizarea contribuției personale în relația cu furnizorii privați și preluarea ei pe asigurări complementare. Este o oportunitate foarte bună de a da posibilitatea sistemului să răspundă unor cerințe de servicii medicale ce nu pot fi oferite de asigurarea socială de sănătate. Ea este acum prevăzută în legislație, însă aplicarea ei a fost amânată până în 2025 și credem că ar trebui revenit asupra acestei decizii astfel încât să se poată aplica mai repede”, a explicat Marin.

A doua măsură este legată de spitalele publice. “Există o nevoie uriașă de finanțare suplimentară a spitalelor și totodată un potențial foarte mare ca unele dintre acestea să își optimizeze infrastructura de servicii prin extinderea utilizării asigurărilor voluntare în spitalele publice”, a declarat Marin.

Potrivit reprezentantului UNSAR, pentru acest lucru este nevoie de:

  • Un cadru legal foarte clar care să permită spitalelor publice să presteze servicii suplimentare față de pachetul standard pe bază, prin posibilitatea decontării lor de către asigurările voluntare. Ne referim aici la criterii de dotare și infrastructură pentru spitale, la lista de servicii care pot fi prestate suplimentar și condițiile operaționale în care se poate face acest lucru.
  • Proceduri administrative clare pentru ca managerii de spitale să fie încurajați să încheie contracte cu asigurători privați pentru suplimentarea veniturilor spitalului din optimizarea utilizării infrastructurii spitalului, poate chiar includerea unor indicatori de performanță a activității managerului privind finanțarea suplimentară prin asigurări voluntare de sănătate.

“Nu suntem noi în măsură să spunem cum trebuie să arate exact această legislație, ci specialiștii din sistemul de sănătate care cunosc foarte bine problemele cu care se confruntă spitalele și oportunitățile care pot fi explorate în beneficiul tuturor: pacienți, spital, medici. Ce putem însă spune, din expertiza pe care o avem și experiența din alte țări, este că există o nevoie mare de flexibilizare a modului în care sistemul privat poate răspunde cerințelor specifice de servicii medicale și că asigurările voluntare de sănătate sunt o oportunitate de a suplimenta veniturile sistemului de sănătate”, a explicat Marin.

Președintele UNSAR a afirmat că industria are nevoie de stabilitate și predictibilitate legislativă și de un cadru propice, înainte de toate. Agenda UNSAR pentru 2021 include și modificarea legislației RCA, la inițiativa ASF.

“Discuțiile continuă în acest sens, între timp, ne concentrăm pe reducerea frecvenței accidentelor auto și ne implicăm și prin platforma #ATENTinTRAFIC pe care o vom lansa în curând. Sperăm să vedem și Baremul traumatologic adoptat în scurt timp”, a declarat Marin.

Pe zona asigurărilor de viață, având în vedere deficitul de protecție al românilor, UNSAR vede necesară acordarea deductibilității fiscale pentru asigurările de viață de protecție, fără componentă investițională. “Să nu uităm că ponderea asigurărilor de viață este în România de circa 20% din PBS, față de o medie de circa 60% la nivel european”, a explicat Marin.

Și în zona asigurărilor de locuințe, potrivit reprezentantului UNSAR, este nevoie de revizuirea atentă a Legii 260/2008, atât pentru creșterea gradului de cuprindere, cât și pentru îmbunătățirea gestiunii eventualelor daune privind riscurile catastrofale.

“Sunt multe alte grupuri de lucru deschise. Asigurările de malpraxis, unde medicii au nevoie de sprijinul nostru în continuare, există deja soluții pe piață, și unde am demarat discuții cu forurile competente. Apoi sunt asigurările agricole. Există o submasură privind subvenționarea primelor de asigurare pentru politele agro care continuă și la care lucrăm alături de autorități pentru a o îmbunătăți din punct de vedere tehnic”, a explicat Marin.

Pe plan regional, România se află în top 5 cele mai mari piețe de asigurări din punct de vedere al primelor brute subscrise (PBS), cu 1.16 miliarde de euro, după Polonia, Cehia, Ungaria și Slovenia. România reprezintă peste 6% din piața regională, din Europa Centrală și de Est. Gradul de penetrare al asigurărilor rămâne însă unul scăzut, de circa 1,1% din PIB dar, potrivit reprezentantului UNSAR, vine la pachet cu un potențial major de creștere.

“Vorbim despre o piață dominată de asigurările auto, cu un nivel ridicat de intermediere, cu 283 de brokeri care intermediaza 67% din total PBS. Pe asigurări generale am avut o creștere de 5.4%. Însă cele mai importante dinamici au fost înregistrate pe asigurările de sănătate +29% și pe cele de garanții”.

Adrian Marin, Președintele UNSAR

Potrivit acestuia, aceste cifre vin în contextul pandemiei COVID-19 iar eforturile trebuie sa fie în continuare susținute și intensificate alături de industria bancară, de cea a pensiilor private, de leasing, de piața de capital și nu numai.

“Industria noastră precum și întreaga industrie a serviciilor financiare este focusată pe oameni. Dacă anul trecut discutam despre provocări, acum vorbim despre neprevăzut. Iar asigurările sunt o cale sigură de a ne proteja de neprevăzut” a concluzionat Marin.

Sursa foto: Compania

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri