Inflatia mica din luna februarie, de doar 0,04%, se explica prin intarirea leului, care a ieftinit alimentele si alte marfuri din import, insa majorarile salariale din ultimul timp vor duce la cresteri de preturi in urmatoarele luni, in cresterea preturilor, sustin analistii.
Inflatia anuntata luni de Institutul National de Statistica (INS) este "neasteptat de mica", si considera Dragos Cabat, vicepresedintele Chartered Financial Analyst (CFA), care crede ca la scaderea preturilor produselor alimentare a contribuit intarirea leului, pentru ca o buna parte din produsele alimentare de pe piata romaneasca provine din importuri. "In plus, este o competitie mare, daca s-a ajuns sa se ieftineasca alimentele si iarna. S-ar putea sa fie vorba de competitia externa de pe piata alimentelor, care se vede si pe piata romaneasca", a spus Cabat, pentru NewsIn. "Cred, totusi, ca efectul majorarilor salariale din ultimul timp se va vedea in lunile viitoare, mai ales ca urmeaza noi negocieri salariale".

Economistul sef al ING Bank Romania, Florin Citu, isi explica inflatia redusa din februarie prin aprecierea leului peste asteptari. " Preturile scad din cauza leului tare, iar preturile administrate nu au fost majorate", a spus el. In plus, efectul cresterilor salariale, neresimtit inca, ar putea aparea in ultima parte a anului, deoarece exista o intarziere de trei - patru trimestre in aparitia acestora.

"Poate ca si economia se extinde mai rapid decat ne dam noi seama. Se poate vedea ca un efect al supraincalzirii economiei economiei este scaderea din ultimul timp a calitatii produselor si serviciilor de pe piata, deoarece cererea creste fara a exista o acoperire in productia de bunuri si in oferta de servicii. Romania este o economie in tranzitie care gaseste resurse pe termen scurt pentru a face fata situatiei, insa pe termen mediu si lung supraincalzirea economiei se va vedea in preturi", a mentionat Citu.

Analistii privesc cu suspiciune modul de calcul al inflatiei de catre INS. "in ciuda perfectiunii tuturor elementelor care concura la calcularea preturilor in Romania, exista un element care poate distorsiona datele, si anume informatia primara. Cred ca exista probleme in procesul de culegere si diseminare a datelor, pentru ca ceva nu este in regula", a declarat economistul Florian Libocor.

El considera ca procesul de dezinflatie va continua, dar nu in acest ritm. "Ar mai fi un element care ridica semne de intrebare, si anume impactul cheltuielilor bugetare mari din luna decembrie. Sa cheltuiesti suplimentar 3 miliarde de euro intr-o luna si sa genereze presiuni suplimentare asupra inflatiei de doar 0,2% din noiembrie in decembrie este ciudat", a mai precizat Libocor.

Inflatia anuala a urcat de la 4,7% in noiembrie 2006 la 4,9% in decembrie, iar in primele doua luni ale acestui an s-au atins minime de 4% in ianuarie si 3,8% in a doua luna a anului, potrivit datelor INS. Un sondaj NewsIn de saptamana trecuta a aratat ca analistii estimau inflatia din luna februarie intre 0,2% si 0,7%, peste cifra comunicata de Statistica.

Leul a urcat cu 0,25% in fata euro

Cursul oficial, afisat luni de banca centrala, arata o intarire a monedei nationale cu 0,25% in raport cu euro pana la 3,3677 lei/euro, cotatie maxima a ultimelor cinci saptamani, pe fondul unei piete calme care a fluctuat usor in prima parte a zilei, potrivit dealerilor.

In prima parte a zilei, cursul a oscilat intre 3,3660 si 3,3700 lei/euro. "A fost o evolutie oarecum in ton cu regiunea, pentru ca forintul si zlotul au avut o tendinta de apreciere in prima parte a zilei, pentru ca apoi sa revina la cursul de deschidere", a declarat dealerul sef al Bancii Transilvania, Ioan Birle.

Pentru moneda americana, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat luni un curs oficial de 2,5560 lei/dolar, cu 115 lei vechi mai putin pentru un dolar fata de vineri, nivel neatins din prima zi de tranzactionare a acestui an, 3 ianuarie. Pe pietele internationale, moneda americana s-a depreciat in prima parte a zilei de la 1,3115 dolari/euro dimineata pana la 1,3180 dolari/euro in jurul orei 14, ora Romaniei. "Este o corectie normala, pentru ca nu au aparul indicatori noi cu impact asupra cursului", a explicat Birle.

Banca centrala a afisat luni un nivel al dobanzii la depozitele atrase (BUBID) pentru o zi (overnight) de 7,62% pe an, fata de 7,60% la sfarsitul saptamanii trecute. BNR a atras luni 999 milioane lei in depozite la o luna, suma care reprezinta 31% din oferta bancilor. Luni are loc si o emisiune de titluri de stat pe un an in valoare de 300 milioane lei de catre Ministerul Finantelor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri