Ministerul Finantelor estimeaza ca incasarile din taxele pe jocuri de noroc vor creste de patru ori, la circa 300 milioane lei, datorita unor modificari ale legislatiei in domeniu, cum ar fi acordarea unui numar mai mare de licente de joc si majorarea taxelor de autorizare.
Finantele au prognozat ca vor colecta 75 milioane lei, in 2007, din taxele pe jocuri de noroc. Suma ar putea creste pana la 295,67 milioane lei, dupa ce vor intra in vigoare modificarile propuse de minister printr-un proiect de lege publicat pe pagina de internet a institutiei, potrivit NewsIn.

Potrivit unei evaluari a impactului legii, publicate pe acelasi site, incasarile bugetare vor creste atat datorita majorarii taxelor, cat si altor prevederi care ar urma sa aduca imbunatatiri pe piata jocurilor de noroc, cum ar fi: intarirea controlului exercitat de autoritatile statului, cresterea numarului minim de aparate pentru fiecare firma autorizata si stabilirea unui numar minim de aparate pentru fiecare locatie de joc.

In acelasi timp, evaluarea ia in calcul si existenta riscului ca sumele colectate sa scada din cauza dizolvarii unor societati comerciale care nu vor putea indeplini conditia numarului minim de aparate de joc. La capitolul licente si autorizari, ministerul vrea sa introduca noi prevederi prin care organizatorii de jocuri sa fie obligati sa plateasca taxele anticipat, iar valabilitatea licentei sau a autorizatiilor sa inceapa din prima zi a lunii urmatoare celei in care a platit taxele anticipat. Licenta de joc ar putea avea o valabilitate de trei ani, simultan cu autorizatii cu valabilitate de 1 an, pentru fiecare mijloc de joc sau locatie.

Printre efectele pe care le va produce noul act normativ, ministerul enumera eliminarea cheltuielilor cauzate de executarea silita, controlul prealabil si ulterior al banilor investiti in jocuri, precum si simplificarea procedurii de licentiere si autorizare. Evaluarea mizeaza pe incasarea impozitelor de la 900 de operatori de masini electronice care detin 24.227 licente de joc, 21 de sali autorizate de cazinou, fiecare cu minim 10 mese speciale de joc, 13 organizatori de bingo in sala si 26 organizatori de pariuri in aproximativ 350 locatii.

Proiectul de lege aduce o serie de modificari si in domeniul controlului. Masuri mai stricte de control vizeaza provenienta fondurilor si a mijloacelor de joc, precum si a circulatiei acestora pe teritoriul tarii. In plus, organizatorii de jocuri de noroc vor trebui sa aiba, la data solicitarii licentei, o anumita valoare minima a capitalului social subscris si varsat. Sanctiunile pentru nerespectarea prevederilor legale in domeniu vor fi inasprite prin incadrarea ca infractiuni a unor fapte, majorarea pedepselor, posibilitatea suspendarii sau anularii licentei sau a autorizatiei de joc.

In privinta mijloacelor de joc, legea reglementeaza ca organizatorii vor folosi in activitate numai cu personalul propriu si vor fi obligati sa detina in proprietate mijloacelor de joc pentru activitatea de cazinou, bingo in sala si cea de pariuri. De asemenea, oganizatorii de pariuri vor trebui sa utilizeze un program informatic unic la nivelul societatii.

Proiectul de lege mai interzice practicarea jocurilor on-line organizate prin sisteme de comunicatii de tip internet sau intranet, prin intermediul sistemelor de comunicatii de telefonie, prin intermediul televiziunilor, a posturilor de radio sau prin alte mijloace de transmisie asimilate, a pariurilor care au ca suport tehnic rezultatele unor concursuri clandestine, a jocurilor tip alba-neagra si a jocurilor de tip piramidal.

Proiectul de lege, aflat inca in dezbatere publica, nu precizeaza nivelul taxelor, numarul minim de aparate de joc sau perioadele de acordare a autorizatiilor ori licentelor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri