Costul cu pensiile în bugetul din 2021 creşte deja cu aproape 8 miliarde de lei faţă de anul trecut, ceea ce înseamnă 0,8% din PIB, a declarat luni premierul Florin Cîţu. La aceste costuri se addaugă și creșterea alocațiilor, ajungându-se la un plus în buget de 1,1% din PIB față de anul trecut, scrie HotNews.ro.

„Pensiile, costul cu pensiile în bugetul din 2021 creşte deja cu aproape 8 miliarde de lei faţă de anul trecut, de la majorarea de pensii de anul trecut. Aici, vă daţi seama... 8 miliarde înseamnă cam 0,8% din PIB, plus o creştere de la alocaţii, creşterea de anul trecut plus creşterea de anul acesta, încă aproape 3 miliarde, vorbim de 1,1% din PIB suplimentar faţă de ceea ce aveam anul trecut la buget, deci cheltuieli în plus faţă de anul trecut. De aici pornim construcţia bugetului anul acesta, pe legislaţia în vigoare, bineînţeles", a declarat Florin Cîţu, întrebat dacă de la 1 septembrie pensiile vor fi majorate.

Acesta a precizat că, în acest moment, autorităţile analizează modificarea a două legi care "au creat probleme sustenabilităţii finanţelor publice în România".

„Vorbim de Legea salarizării unitare, care a pornit şi a fost prezentată public ca o lege care elimină inechităţile din administraţia publică şi a creat mai multe probleme prin tot felul de excepţii care au apărut în ultimii ani. Ştiţi bine că atunci când a fost prezentată această lege se spunea că preşedintele României are salariul cel mai mare şi de acolo pornim cu restul salariilor. Nu mai este aşa, preşedintele României nu mai are salariul ce mai mare şi trebuie să reanalizăm această lege a salarizării. Legea pensiilor - această coaliţie a spus din primul moment: vrem să avem o lege a pensiilor bazată pe contributivitate. Şi atunci, bineînţeles că sunt două legi la care lucrăm şi forma finală o vom vedea în perioada următoare. Vom vedea dacă suntem gata cu o nouă lege a pensiilor în această perioadă şi putem să o aplicăm până atunci. Dar bugetul, bineînţeles, se construieşte pe legislaţia în vigoare", a mai spus premierul.

„Aici e vorba şi de a lega performanţa, veniturile, de performanţă - sunt mai multe lucruri. Pe lângă faptul că vrem să avem o ierarhizare clară, ar trebuie să introducem şi nişte indicatori de performanţă, care să fie conectaţi la aceste venituri. Deci creşterea veniturilor să nu mai fie una decisă politic în fiecare an, să fie una legată de performanţa economiei", a precizat Florin Cîţu.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri