Fondurile europene acopera sub zece procente din bugetul programului de constructie a 1.800 de kilometri de autostrada in urmatorii sapte ani, Romania urmand sa primeasca peste un miliard de euro de la UE pentru autostrazi, a declarat, citat de NewsIn, ministrul transporturilor, Radu Berceanu.

"Banii de la UE sunt putini, reprezentand sub 10% din programul pentru autostrazi. Fondurile europene vor fi de 1,3 miliarde de euro in urmatorii sapte ani, din care 1,1 miliarde de euro vor fi contributie UE, iar restul, pana la 1,3 miliarde va fi acoperit din bugetul Ministerului Transporturilor", a declarat Radu Berceanu.

Radu Berceanu declara, in februarie, ca potrivit strategiei de constructie a autostrazilor, Romania va avea in urmatorii sapte ani 1.800 km, investitiile ridicandu-se la 12,8 miliarde euro din care 5% din imprumuturi externe si 12% din fondurile nerambursabile ISPA si Fondul de Coeziune, iar de la bugetul de statului sa vina 10,7 miliarde euro.

Berceanu a propus ca 4,2 miliarde euro sa fie obtinuti din concesionarea unor autostrazi, iar alte aproximativ trei miliarde din imprumuturi externe. "imprumuturile care vor fi facute trebuie sa aiba o perioada de gratie de cinci-sase ani, iar rambursarea sa se faca in 15-20 ani, adica vrem sa facem autostrazile cat putem de repede. Nu putem sa facem autostrazi doar din banii pe care ii avem in bugetul de stat pentru ca procesul ar fi lent", a explicat ministrul.

In aceste conditii, de la bugetul de stat pentru autostrazi se vor aloca in acest fel aproximativ 0,5 miliarde euro anual. "Aceasta cifra este realista si poate fi luata ca o baza solida, nu ca o dorinta utopica de a face autostrazi. Noul program este o previziune solida bazata pe calcule, pe niste modalitati de abordare cunoscute si se pot realiza fara probleme", a precizat Berceanu.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Noi localitati, introduse in lista zonelor cu prioritate la investitii
Setari Cookie-uri