Vicepremierul Dan Barna, copreşedinte al USR PLUS, a declarat marţi că, la acest moment, obiectivul Guvernului este să aprobe şi să transmită în Parlament, săptămâna viitoare, proiectul bugetului de stat pentru 2021, într-o variantă care prevede un deficit de 7% - 7,2%.

"Obiectivul, la momentul acesta, este ca săptămâna viitoare să venim cu bugetul în Parlament. Sunt în aceste zile, încă au loc discuţii la Ministerul de Finanţe pentru a găsi acea variantă în care bugetul să se poată închide pe un deficit de 7% - 7,2%", a afirmat Barna, la Digi 24, conform Agerpres.

Întrebat dacă se are în vedere renunţarea la anumite sporuri acordate în prezent în sectorul bugetar, vicepremierul a răspuns: "Este o analiză în desfăşurare şi sunt aduse argumente la Ministerul Finanţelor pentru a găsi forma cea mai bună prin care să putem descompune bugetul pe ministere, pe de-o parte, pentru a respecta deficitul de care vorbeam, 7 - 7,2, pe de altă parte, pentru a asigura totuşi resursele pentru investiţii şi pentru reforme".

"Dacă nu vom face lucrul acesta, anul viitor vom fi în aceeaşi logică, iar miza este, mă rog, şi aşteptarea de la nivel european, dar şi aşteptarea internă de la acest Guvern este o recalibrare a cheltuielilor structurale şi o reducere a lor", a explicat Barna.

Totodată, întrebat dacă guvernanţii au în atenţie punctual anumite sporuri, el a spus că există diverse categorii care nu mai sunt de actualitate. "Sporuri de arhivă la instituţii care nu mai folosesc arhivele, unde serviciul este subcontractat, sporuri de antenă, sporul acela de COVID la persoane sau angajaţi care nu au niciun fel de interacţiune cu cetăţenii", a indicat liderul USR PLUS.

"Adică, sunt mai multe situaţii cunoscute, menţionate, repetate de mai multe ori, se face o analiză în momentul acesta, vom vedea care va fi decizia în momentul în care vom veni cu bugetul în Parlament. (...) Văd că s-a rostogolit foarte mult ideea că focusul Guvernului este pe sporuri. Nici pe departe. Concentrarea Guvernului şi strategia pentru realizarea acestui buget este să ne asigurăm că fiecare minister înţelege necesitatea de a veni cu programe de reformă foarte clare şi foarte specifice, astfel încât cheltuielile publice care au crescut anul trecut, în situaţie de criză, să rămână, anul acesta, în zona anvelopelor şi limitelor agreate, iar pentru anii următori să avem o perspectivă de echilibrare şi de reducere a lor", a completat Dan Barna.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri