Termoelectrica trebuie restructurata si nu inchisa pentru ca livrarile sale de electricitate sunt foarte importante pentru securitatea sistemului energetic, considera ministrul economiei si comertului, Varujan Vosganian
"Sunt doua solutii pentru restructurarea Termoelectrica. Prima reprezinta o asociere intre Termoelectrica si Hidroelectrica. Termoelectrica ar trebui sa fie o filiala a Hidroelectrica, iar Hidroelectrica sa cumpere energia produsa de Termoelectrica si sa o vanda impreuna cu electricitatea produsa de ea. In a doua formula, se propune ca termocentralele viabile din Termoelectrica sa se desprinda de societatea mama", a declarat Vosganian pentru NewsIn.

Ministrul economiei este de parere ca a doua varianta este mai potrivita pentru restructurarea Termoelectrica, dar sustine ca ii va prezenta premierului ambele solutii pentru ca este necesara o decizie politica in legatura cu modul de restructurare a producatorului de energie electrica si termica. "Am facut un documentar, pe care am sa-l inaintez si primului - ministru, luni, pentru ca este nevoie de o decizie politica in aceasta privinta", a subliniat ministrul economiei.

Potrivit acestuia, daca Guvernul va opta pentru prima metoda de restructurare, Ministerul Finantelor Publice va trebui sa emita titluri de stat pentru a acoperi datoriile comerciale ale companiei, care se cifreaza la cateva sute de milioane de euro.

In cazul in care Executivul va alege cea de-a doua varianta, unitatile viabile ale companiei vor fi singurele pastrate. "Asta ar fi cea mai buna varianta. Ar urma ca unitatile sa fie privatizate sau sa formeze complexe energetice, asa cum ar fi Paroseni cu Mintia si cu Valea Jiului", a subliniat Vosganian. In opinia acestuia, termocentralele de la Braila, Doicesti si Borzesti ar trebui privatizate.

Ministrul a mai spus ca nu este de acord cu fuziunea dintre Termoelectrica si Hidroelectrica. "Eu, personal, nu am fost niciodata pentru fuziunea dintre Hidrolectrica si Termoelectrica, pentru ca nu cred ca Hidroelectrica ar trebui sa-si piarda din competitivitate", a punctat oficialul Ministerului Economiei si Comertului (MEC).

"In orice caz, Termoelectrica este foarte importanta pentru sistem. Nu putem trece Termoelectrica in lichidare, pentru ca rolul pe care il indeplineste pentru sistem este foarte important", a mai aratat Vosganian. El a adaugat ca, desi acopera prin livrarile de energie doar 3-4% din productia totala de electricitate a Romaniei, Termoelectrica este foarte importanta tocmai pentru rezervele de capacitate pe care le poate constitui.

Termoelectrica inregistreaza datorii de circa 1,2 miliarde de euro, din care aproximativ 900 de milioane de euro reprezinta datorii bugetare, iar restul - datorii comerciale. Consiliul Concurentei a autorizat, anul trecut, stergerea datoriilor bugetare ale producatorului de energie.

Termoelectrica va fuziona cu Hidroelectrica, iar filialele Electrocentrale Bucuresti, Galati si Deva vor fi trecute in proprietatea statului, dupa ce Termoelectrica va fi scutita de datorii de aproape trei miliarde de lei, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta publicat, luna trecuta, pe site-ul MEC.

Fondul social pentru gaze va fi operational de la iarna

Fondul social pentru compensarea facturilor la gaze ale populatiei cu venituri mici va fi operational din iarna acestui an, existand mai multe companii de stat si private interesate sa participe la crearea lui, a mai declarat Varujan Vosganian.

Ministrul economiei a refuzat sa spuna numarul si numele companiilor interesate sa participe la crearea acestui fond, sustinand ca societatile implicate vor trebui sa decida singure daca fac publica implicarea lor in infiintarea fondului social la gaze. "Fondul social este viabil. Avem discutii cu cativa operatori...Sunt companii interesate sa participe la acest fond", a spus Vosganian.

In opinia acestuia, infiintarea fondului social la gaze va reprezenta "un mare pas inainte" pentru companiile, care inteleg ca "eficienta economica este la fel de importanta ca si responsabilitatea sociala".

Ministrul economiei, Varujan Vosganian, face parte din Comisia pentru Fondul social al gazelor, alaturi de ministrul finantelor publice, Sebastian Vladescu, ministrul muncii, solidaritatii sociale si familiei, Gheorghe Barbu, si presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, Teodor Atanasiu.

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale a anuntat vineri ca preturile gazelor pentru consumatorii casnici ar putea creste cu maximum 4% in 2007, ca efect al scaderii tarifelor pentru gazele din import.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri