Datoria externa a Romaniei pe termen mediu si lung a crescut cu 0,2% in prima luna a anului fata de finalul anului trecut si insuma 27,9 miliarde euro la 31 ianuarie, din care cea mai mare parte era negarantata de stat, potrivit datelor publicate de banca centrala.

La sfarsitul anului trecut, datoria externa insuma 26,86 miliarde euro. Datoria externa publica si public garantata era la finalul primei luni a anului 10,76 miliarde euro si avea o pondere de 38,6% din datoria externa a Romaniei pe termen mediu si lung, nivel comparabil cu cel inregistrat la sfarsitul anului trecut. In schimb, datoria externa negarantata public a crescut cu 0,4% in ianuarie fata de decembrie 2006 pana la 16,17 miliarde euro.

Datoria publica externa a Romaniei a urcat cu 15 milioane euro in prima luna a acestui an pana la 6,999 miliarde euro si reprezinta un sfert din totalul datoriei externe pe termen mediu si lung. Mai mult de jumatate (56,5%) din datoria Romaniei pe termen mediu si lung apartine sectorului privat, din care doar 182 milioane euro au fost garantate de stat. Datoria sectorului public insuma la finalul lunii ianuarie 4,16 miliarde euro, iar datoria garantata de stat a crescut cu 53 milioane de euro in ianuarie si a ajuns la 3,76 miliarde euro.

Serviciul datoriei externe din prima luna a acestui an a insumat 278 milioane euro. Rata serviciului datoriei externe pe termen mediu si lung, care reprezinta raportul intre serviciul datoriei externe si exportul de bunuri si servicii, a fost 11,4% in prima luna a anului, fata 19,5% in anul 2006.

Ponderea datoriei Romaniei pe termen mediu si lung in produsul intern brut (PIB), estimat pentru acest an de Comisia nationala de Prognoza la 391 miliarde lei (115 miliarde euro), este de aproape 25%.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Guvernul nu ia în calcul o restructurare a aparatului administrativ
Setari Cookie-uri