Ministrul economiei, Varujan Vosganian, a declarat ca Romania isi va asigura independenta energetica in proportie de peste 90% pana in anul 2015, dupa ce vor fi finalizate investitiile din Valea Jiului si de la centrala nucleara din Cernavoda.

Romania isi va asigura necesarul de energie din surse interne. Astfel, 32% din necesarul de energie va fi acoperit de reactoarele nucleare, alte 30% din hidrocentrale, iar peste 20% va proveni din surse regenerabile si carbune. Restul constituie energia obtinuta din gaze naturale, insa in anul 2015 doar o treime o vor constitui importurile din Rusia, a declarat, citat de NewsIn, ministrul Vosganian.

Potrivit acestuia, investitiile de peste 50 milioane euro in exploatarile din Valea Jiului vor asigura carbunele necesar, iar Romania nu va mai fi nevoita sa importa acest tip de combustibil.

La Cernavoda, investitia in reactoarele 3 si 4 va ajunge la 2,2 miliarde euro si va realizata printr-un parteneriat public-privat, termenul de executie fiind estimat in anul 2014. Reactorul 2 al centralei va functiona la capacitate maxima pana la sfarsitul acestui an, dupa ce in luna aprilie va fi pornit.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Ce spune Isărescu despre efectele pachetului UE de redresare din criza COVID-19
Setari Cookie-uri