La aproape un an de la declanșarea pandemiei de COVID-19, perioadă în care economia la nivel global a fost chinuită de restricții greu de imaginat pentru mulți, însă necesare pentru a opri răspândirea accelerată a virusului, derularea campaniilor de vaccinare de la nivelul UE aduc o urmă de optimism în discursul oficialilor europeni în ceea ce privește revenirea la ”normal”, cel puțin în ceea ce privește mersul economiei.

Europa continuă bătălia cu noul coronavirus, ale cărui tulpini noi apărute au mutat lupta pe mai multe fronturi și au dat naștere la îngrijorări în ceea ce privește eficacitatea vaccinurilor aprobate deja împotriva acestora.

Conform platformei COV-lineages.org, care centralizează infectările cu tulpinile COVID-19 de origine britanică, braziliană și din Africa de Sud, la data de 8 februarie, gradul de răspândire era următorul:

  • Tulpina britanică: 75 de țări
  • Tulpina braziliană: 14 țări
  • Tulpina din Africa de Sud: 32 de țări

Conform situației prezentate de către Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile pe 10 februarie, la nivelul României au fost confirmate 64 de cazuri de infectare cu SARS-Cov-2, noua variantă UK- linia genetică B.1.1.7.

O revenire la ”normal” mai rapidă a economiilor?

Prognoza economică de iarnă a comisiei Europene intitulată ”A challenging winter, but light at the end of the tunnel” vorbește despre o revenire a economiilor din Uniunea Europeană la nivelurile de producție de dinainte de pandemie mai rapidă decât cea estimată în raportul din toamna anului 2020.

Citește și [FOTO] Colțul de natură din centrul Bucureștiului: În vizită la primul magazin "zero waste" din Capitală

”Previziunile acestea oferă o speranță reală într-o perioadă de mare incertitudine pentru noi toți. Relansarea puternică a creșterii economice, preconizată în a doua jumătate a acestui an arată foarte clar că suntem pe cale să depășim această criză. Un răspuns ferm la nivel european va fi esențial pentru a aborda aspecte precum pierderea locurilor de muncă, slăbirea sectorului corporativ și creșterea inegalităților. Vom avea încă multe de făcut pentru a limita consecințele socioeconomice mai ample. Pachetul nostru de finanțare va contribui în mare măsură la sprijinirea redresării, susținută de introducerea vaccinării și de o posibilă creștere a cererii la nivel mondial”, a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene, după publicarea raportului.

Noile date arată o creștere economică la nivelul UE de 3,7% în 2021 și de 3,9% în 2022. Situația în ceea ce privește fiecare țară în parte fiind următoarea:

Astfel, previziunile economice din Prognoza de iarnă a Comisiei Europene arată o creștere a produsului intern brut de 3,8% în 2021 pentru România și de 4% în 2022. De cealaltă parte, economia la nivelul Uniunii Europene va crește cu 3,7% în 2021 și cu 3,9% în 2022.

Cum arată estimările privind evoluția inflației la nivelul Uniunii Europene

Conform datelor publicate de Comisia Europeană, previziunile arată faptul că inflația va crește de la 0,3% în 2020 la 1,4% în 2021, înainte de a scădea ușor la 1,3% în 2022.
Așa cum se poate observa și în tabelul de mai sus, estimările arată că România ar urma să înregistreze o creștere ușoară a inflației în 2021, la 2,6%, fiind urmată de o ușoară scădere la 2,4% în 2022.

Citește și OMS sprijină vaccinarea în șase țări est-europene: Care sunt țările norocoase


Comisia Europeană punctează faptul că precizia acestor estimări este strâns legată de evoluția pandemiei, iar un succes al campaniei de vaccinare ar putea impulsiona revenirea economiilor ce nu ar mai fi lovite de restricțiile dure împotriva răspândirii noului coronavirus.

Conform datelor publicate de autorități, puțin peste un milion de români au fost vaccinați de pe 27 decembrie până pe 11 februarie, dintre care 961.652 cu vaccinul dezvoltat de Pfizer și BioNTech și 47.769 cu vaccinul Moderna.

Un alt impuls puternic în ceea ce privește redresarea economiei este așteptat să vină și din partea Mecanismului de redresare și reziliență. Regulamentul referitor la obiectivele, finanțarea și normele de accesare ale Mecanismului de redresare și reziliență (MRR) a fost adoptat cu 582 voturi pentru, 40 împotrivă și 69 abțineri pe data de 10 februarie de către Parlamentul European. MRR este cel mai important element constitutiv al pachetului de stimulente aferent Instrumentului european de redresare „Next Generation EU”, în valoare de 750 de miliarde de euro, dintre care în jur de 30 de miliarde de euro ar urma să revină României.

Sursa foto: konmesa / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri