Deficitul de cont curent mare al Romaniei nu reprezinta o problema, insa Romania mai are de ôlucratö la capitolul reformelor din diferite domenii, pana a putea prinde din urma tari europene, a declarat analistul agentiei de rating Moodyĺs pentru Romania, Kenneth Orchard.
ôNu suntem prea ingrijorati in privinta deficitul de cont curent mareö, a spus analistul Moodyĺs. Romania are o rata de schimb flexibila, ceea ce ajuta in acest moment la capitolul deficit, a declarat Orchard. Un aspect ce ingrijoreaza este ca privatizarile mari, cum este cea a Romgaz, au fost intarziate, a aratat Orchard, pentru NewsIn. ôDeficitul nu poate fi sustinut la nesfarsit, insa asta nu inseamna ca totul se va prabusi," a comentat Orchard.

Totusi, Romania trebuie sa mai lucreze la capitolul reformelor si imbunatatirea competitivitatii. Un exemplu clar ca Romania are nevoie de mai multe imbunatatiri in momentul de fata este ca ponderea investitiilor de la zero, de tipul greenfield, in produsul intern brut al Bulgariei este mai mare comparativ cu Romania, a aratat Orchard.

Romania trebuie sa mentina procesul reformelor si de imbunatatire a competitivitatii, a precizat Orchard. O lege a investitiilor functionala, care ar aduce beneficii clare si semnificative investitorilor straini este un exemplu de reforma ce trebuie intreprinsa. Un capitol care trebuie modificat este pretul gazelor, care este la aproximativ 50% din cat ar trebui sa fie, a precizat analistul Moodyĺs. La capitolul competitivitate, Orchard s-a aratat ingrijorat de avansul salariilor din domeniul public. ôSectorul public a crescut salariile si acest lucru a avut un impact asupra celui privatö, a remarcat analistul Moodyĺs. Atfel, moneda puternica si cresterea salariilor ar putea rani economia, a avertizat analistul agentiei de evaluare a riscurilor financiare.

Deficitul de cont curent ar putea duce la deprecierea leului, insa acest lucru tine mai degraba de atitudinea sau sentimentul pietei, a spus Orchard. ôOcazional, pietele financiare se concentreaza pe un aspect. Daca decid ca le ingrijoreaza deficitul, atunci am putea vedea o depreciere, insa asta ar insemna o schimbare a atitudinii de pe pietele internationaleö. Intr-un raport publicat anterior, analistii Moodyĺs vad o usoara temperare a deficitului de cont curent, de la 10,5% din produsul intern brut (PIB) in 2006 la 10,1% in acest an.

Agentia de rating Moodyĺs anuntat, pe 6 octombrie 2006, imbunatatirea ratingului pentru imprumuturile pe termen lung si scurt in valute si in moneda nationala, ale Romaniei, la nivelul ôBaa3ö, respectiv ôP-3ö, cu perspectiva stabila. De asemenea, Moodyĺs a ridicat plafonul de rating al Romaniei in ceea ce priveste obligatiunile pe termen lung in valuta straina la nivelul A1. Plafonul de rating al imprumuturilor romanesti pe termen scurt in valuta straina ramane P-1, iar cel al depozitelor bancare in valuta straina au fost imbunatatite la ôBaa3ö, respectiv P-3, cu perspectiva stabila. Guvernul Romaniei are calificativul ôBaa3ö pentru obligatiunile pe care le-ar putea emite.

Agentia internationala Fitch a ridicat, in data de 31 august, ratingul atasat imprumuturilor Romaniei in valute si in moneda locala si a urcat calificatul plafonului de tara la ôA-ö, de la ôBBB+ö, pe baza performantelor ridicate ale economiei, . Tot atunci, ratingul atribuit imprumuturilor in valuta a urcat de la ôBBB-ö la ôBBBö, cel atasat imprumuturilor in moneda locala a fost ridicat la ôBBB+ö de la ôBBBö, amebele avand perspectiva stabila. Ratingul pe termen scurt a fost stabilita la ôF3ö.

Standard&Poorĺs (S&P) a confirmat, pe 5 septembrie ratingul ôBBB-ö pentru creditele in termen lung in valuta si ôA-3ö pentru creditele pe termen scurt in valuta, respectiv calificativele ôBBBö pentru imprumuturile pe termen lung in moneda nationala si ôA-3ö pentru creditele pe termen scurt in moneda nationala. S&P a ridicat, in luna septembrie, perspectiva de rating a Romaniei, de la stabil la pozitiv, pe baza imbunatatirii reformelor structurale economice si institutionale realizate in perspectiva aderarii si a confirmat calificativele atribuite imprumuturilor pe termen scurt si lung in valuta si in lei.

Agentia de evaluare finciara nipona Japan Credit Rating a ridicat, pe 29 noiembrie 2006, ratingurile atribuite datoriilor pe termen lung in moneda straina de la ôBBB-ö la ôBBBö si in lei de la ôBBBö la ôBBB+ö, ambele ratinguri avand o perspectiva stabila.

Prezenta bancilor din UE in Romania reduce riscul stoparii finantarii externe

Ponderea ridicata a bancilor mari din Uniunea Europeana (UE) pe pietele bancare ale tarilor est europene reduce riscul unei stopari bruste a finantarii externe pentru statele cu deficite externe mari, cum este si cazul Romaniei, mai arata raportul Moody's.

Intre 65% si 85% din activele bancare din tarile baltice, Romania si Bulgaria, care au deficite de cont curent de peste 10%, sunt detinute de banci straine, a mentionat Pierre Cailleteau, analist sef in domeniul politicilor economice si financiare internationale al Moody's.

Ponderea mare a bancilor europene mari si solide in sectorul financiar din aceste tari constiuie un factor de atenuare a unor eventuale crize, considera analistul Moody's. Mai mult, in randul institutiilor cu rol de supraveghere a pietei din tarile membre ale UE exista o cooperare importanta, evidentiata, de exemplu, de semnarea in decembrie 2006 a unui memorandum de intelegere intre bancile centrale din cele trei tari baltice (Estonia, Letonia si Lituania) si banca centrala a Suediei.

"Toate aceste argumente duc la concluzia ca aceste tari nu sunt vulnerabile la stoparea brusca a finantarii externe care a afectat tarile asiatice si in general economiile tarilor emergente in ultimii ani. Nu exista riscul unei discontinuitati in finantare pentru o tara membra a Uniunii Europene", a declarat Cailleteau.

De altfel, analistul agentiei de rating considera nepotrivita orice analogie intre cele cinci tari din UE cu deficite mari (grupul plus 10, compus din tarile baltice, Romania si Bulgaria) si statele emergente din Asia sau cu Argentina. "Este greu de crezut ca bancile din tari ale UE nu isi vor respecta angajamentele in alte state membre", a aratat Cailleteau.

De altfel, achizitia de banci pe pietele in dezvoltare rapida din noile tari membre ale Uniunii a fost un obiectiv strategic pentru institutiile financiare mari din vechile state membre, care se confrunta cu piete mature sau chiar saturate in tarile de origine. De aceea, chiar daca unele banci din Europa Centrala si de Est ar fi de vanzare ca urmare a inrautatirii situatiei financiare, este destul de probabil ca se vor gasi multe banci straine puternice care sa fie pregatite sa le preia, considera analistul Moody's.

La sfarsitul anului trecut, doar patru din cele 38 de banci de pe piata romaneasca aveau capital majoritar romanesc si detineau putin peste 11% din active, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Aboneaz─â-te pe

Calculator Salariu: Afl─â c├ó╚Ťi bani prime╚Öti ├«n m├ón─â ├«n func╚Ťie de salariul brut ┬╗

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat ├«n 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari juc─âtori din industria rom├óneasc─â de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezen╚Ť─â pe pia╚Ťa media, ne-am propus s─â fim o surs─â de inspira╚Ťie pentru mediul de business, dar ╚Öi un canal de educa╚Ťie pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiar─â. ├Än plus, Wall-Street.ro are o experien╚Ť─â de 10 ani ├«n organizarea de evenimente B2B, timp ├«n care a sus╚Ťinut peste 100 de conferin╚Ťe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&s─ân─âtate sau imobiliare. Astfel, am reu╚Öit s─â avem o acoperire complet─â - online ╚Öi offline - pentru tot ce ├«nseamn─â business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri