Economia României a înregistrat o performanță care spulberă estimările apocaliptice, consideră Florin Cîțu, prim-ministrul României după datele publicate de Institutul Național de Statistică cu privire la evoluția Produsului Intern Brut în 2020.

”În trimestrul IV din 2020 economia României a crescut cu 5.3%!!! O performanță fantastică. Cea mai RAPIDĂ revenire a economiei din istorie. Am promis. Am făcut. Am avut dreptate. Revenirea economiei in V, o certitudine! În 2020, economia României, alături de cea globală, a fost lovită de cea mai mare criză din ultima sută de ani. Cu toate acestea, s-a contractat cu DOAR 3.9%. Am luat cele mai bune măsuri din punct de vedere economic și am spulberat TOATE estimările apocaliptice. Împreună am reușit să redresăm economia și să avem acest rezultat”, precizează Florin Cîțu prin intermediul unei postări pe Facebook.

Acesta adaugă faptul că România e performat în 2020 cu 5% mai bine decât estimările inițiale și în medie cu 2,5% mai bine decât toate estimările publicate de instituțiile internaționale, Comisia Europeană, agențiile de rating și instituțiile financiare.

”Nu ne oprim aici. Anul acesta este anul REFORMELOR si al INVESTIȚIILOR. Corectăm 30 de ani de amânări și de populism. În acest prim mandat, de 4 ani, promit să pun economia pe o traiectorie de creștere economică sustenabilă și să creez un mediu economic în care toți românii au șansa de reuși”, adaugă Florin Cîțu.

INS: PIB-ul României a înregistrat o contracție de 3,9% în 2020

Produsul intern brut al României a înregistrat o scădere de 3,9% în anul 2020, comparativ cu anul 2019, conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică.

Produsul intern brut în trimestrul IV 2020 a fost, în termeni reali, mai mare cu 5,3% comparativ cu trimestrul III 2020. Faţă de acelaşi trimestru din anul 2019, Produsul intern brut a înregistrat o scădere cu 1,5% pe seria brută şi de 1,7% pe seria ajustată sezonier, conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică

Comparativ cu evoluțiile economiilor din Uniunea Europeană, contracția economiei românești este printre cele mai mici.

Previziunile economice din Prognoza de iarnă a Comisiei Europene arată o creștere a produsului intern brut de 3,8% în 2021 pentru România și de 4% în 2022. De cealaltă parte, economia la nivelul Uniunii Europene va crește cu 3,7% în 2021 și cu 3,9% în 2022. În ceea ce privește inflația, estimările arată că România ar urma să înregistreze o creștere ușoară a inflației în 2021, la 2,6%, fiind urmată de o ușoară scădere la 2,4% în 2022.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri