Romania va atrage investitii straine directe de aproximativ 31 miliarde euro in urmatorii sapte ani, mai ales in proiecte de infrastructura si de energie, potrivit unui raport al UniCredit.
Pana in 2009, investitiile straine directe in Romania vor fi de aproximativ 5 miliarde de euro pe an, estimeaza analistii Unicredit. "Cel mai mare potential exista in acele sectoare legate de proiectele mari de infrastructura, cum ar fi transportul rutier, mai ales de-a lungul a cinci coridoare care vor face legatura intre Romania si celelalte tari din Uniunea Europena. Acestea ar trebui sa atraga cele mai multe investitii straine", a spus vicepresedintele bancii HVB Tiriac, responsabil de divizia corporativa, Melih Mengu.

Sectorul energetic are, de asemenea, un potential foarte mare pentru a a trage investitii straine, a mentionat Mengu. Soldul investitiilor straine directe in Romania a crescut anul trecut cu 41,2% fata de 2005, pana la 30,9 miliarde euro. In 2006, investitiile straine in Romania au inregistrat un nivel record de 9,1 miliarde euro, potrivit datelor publicate de banca centrala.

Cat despre aderarea la Uniunea Europeana, reprezentantii Unicredit au precizat ca aceasta va obliga Romania sa se concentreze pe sectoare economice cu valoare adaugata mai mare si sa reduca ponderea celor traditionale, la fel cum s-a intamplat si in celelalte tari est europene care au aderat in primul val.

Analistii Unicredit cred ca sectoarele care vor inregistra cea mai rapida crestere in urmatorii doi ani vor fi constructiile, cu o crestere medie anuala de 14%, si comertul cu ridicata si cu amanuntul, care va inregistra un avans de circa 10% pe an, dupa cum se arata in studiul prezentat de luni de grupul financiar.

Principalul motor al sectorului constructiilor va fi dat de proiectele de infrastructura, care includ reabilitarea drumurilor, constructia de autostrazi, scoli si spitale, renovarea centrelor universitare. Astfel, pentru reabilitarea intregului sistem de transport la nivel national este prevazuta in bugetul de stat consolidat din acest an o suma de circa 2,5 miliarde euro, a declarat economistul UniCredit Fabio Mucci.

"Romania ar trebui ca, in mod treptat, sa se indrepte spre investitii in sectoarele hi-tech pentru cresterea avantajelor competitive ale tarii pe termen lung si mai putin pe cele in industria traditionala, precum textilele si pielaria", a spus Mucci.

Un numar tot mai mare de companii se indreapta catre Romania pentru a se putea concentra pe produse cu o valoare adaugata mai mare, in conditiile unor presiuni asupra costurilor mai scazute, restul productiei urmand sa fie mutat in tari vecine ca Ucraina si Moldova, se mai arata in studiul UniCredit. Sectoarele vanzarilor cu amanuntul, imobiliar si al serviciilor financiare au, de asemenea, un potential ridicat de dezvoltare mai spus analistii grupului financiar.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri