Fondul Social European poate fi folosit si pentru reorientarea fortei de munca spre sectoarele cu deficit major, a declarat Razvan Cotovelea, director in cadrul Ministerului Finantelor Publice (MFP), care a dat ca exemplu folosirea fortei de munca din minerit in sectorul constructiilor, potrivit NewsIn. Directorul autoritatii de management din cadrul MFP, Razvan Cotovelea, a aratat ca solutia pentru a suplimenta forta de munca din domeniul constructiilor consta in reintroducerea in munca a somerilor din alte sectoare economice.

Fondul Social European face parte din Instrumente Structurale pentru 2007-2013, care au ca obiectiv reducerea disparitatilor de dezvoltare economica si sociala in cadrul Uniunii Europene. Fondul Social European are in vedere educatia si formarea profesionala, adaptabilitatea fortei de munca si a intreprinderilor, incluziunea sociala si cresterea eficientei administrative.

In conditiile in care o majorare a salariilor (estimata la 500 de euro pana in 2009) nu ii va convinge pe constructori sa ramana in tara, o solutie ar mai fi reconversia profesionala, considera si presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor in Constructii (ARACO), Laurentiu Plosceanu. Astfel, in constructii ar putea lucra detinuti, mineri sau orfani. De asemenea, mai putem importa forta de munca din Turcia, Pachistan si China, a explicat Plosceanu.

Plosceanu a mai spus ca se doreste ca nivelul salariilor in constructii din tara noastra sa-l atinga pe cel din Ungaria sau Polonia (500 euro, respectiv 550 euro). In acest fel, muncitorii romani nu vor mai fi tentati sa plece, iar cei deja plecati ar putea sa se intoarca. In Italia, salariul minim obtinut in sectorul constructiilor este de 800 de euro, iar cel mediu de 1200 - 1.300 euro. Un muncitor roman calificat poate castiga chiar si 1.800 de euro in aceasta tara.
In ceea ce priveste salariul minim, acesta va ajunge la 500 lei la sfarsitul anului 2007, fata de 450 lei cat este in prezent. In 2008, salariul minim in constructii va fi de 700 lei, urmand ca pana la finalul anului 2009 sa ajunga la 900 lei, a mai spus Plosceanu. In 2006 salariul minim in constructii a fost de 370 lei.

"Pentru Fondurile Structurale si de Coeziune 2007-2013 vor fi alocate 19,7 miliarde euro, iar pentru programul operational de convergenta, 19,2 mld. euro", a precizat Razvan Cotovelea. De asemenea, suma alocata pentru programul operational de cooperare teritoriala europeana va fi de 0,5 mld. euro, iar cofinantarea nationala (buget stat, bugete locale, contributie privata) va reprezenta 3,1 miliarde euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri