Daca in prezent agentii economici trebuie sa se deplaseze la biroul vamal pentru a se informa cu exactitate asupra obligatiilor ce le revin in cadrul procesului de vamuire, in curand ei nu vor mai fi nevoiti sa faca aceste drumuri. Tariful Vamal Integrat Roman (TARIR) va fi facut in curand public, pe Internet.

"Prin acest instrument de natura tehnica se creeaza, in premiera, oportunitatea ca atat agentii economici si comisionarii vamali, cat si lucratorii vamali sa fie informati prompt (n.r. - online) si cu exactitate asupra obligatiilor ce le revin in cadrul procesului de vamuire", ne-a declarat vicepresedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), sef al Autoritatii Nationale a Vamilor (ANV), Gelu Stefan Diaconu (foto). Potrivit acestuia, aceste obligatii vor fi detaliate din punctul de vedere al nivelului de taxare, al intregului ansamblu de marfuri netarifare si al setului de documente necesare a fi prezentate pentru toate categoriile de marfuri (n.r. - coduri tarifare) care pot face obiectul vamuirii la import si export.

"Agentului economic i se prezinta in acest fel chiar si forma documentului pe care trebuie sa il prezinte in vama", a precizat Diaconu, subliniind ca efectul principal al acestui instrument va fi asigurarea aplicarii unitare a reglementarilor vamale pe tot cuprinsul tarii. Proiectul de lege privind introducerea TARIR a fost adoptat, saptamana trecuta, in plenul Senatului, in procedura de urgenta.