Ministrul Finanțelor a anunțat Execuţia bugetului general consolidat în luna ianuarie 2021 s-a încheiat cu un deficit de 0,3% din PIB, în timă ce veniturile au crescut cu aproape 6%, transmite Agerpres.

"Execuţia bugetară va fi publicată azi. Nu este un deficit de 0,5% din PIB. Este într-adevăr un deficit de 0,3% din PIB, dar veţi observa în momentul în care va fi publicată că avem o creştere a veniturilor de 5,9%. Sunt şi lucruri bune în această execuţie şi nu este sensibil diferită de execuţia din ianuarie 2020...Ianuarie este o lună normală, ceea ce evident îmi dă speranţe că suntem în direcţia cea bună", a spus Alexandru Nazare, în cadrul deazbaterii "Digitalizarea României, prioritate zero".

Întrebat care sunt instituţiile ce ar trebui digitalizate urgent, el a menţionat Ministerul Finanţelor şi ANAF, precizând că acest proces este absolut necesar.

"E vorba de multă muncă, de concentrare şi de eficienţa echipelor care lucrează pentru fiecare proiect în parte. În momentul acesta, în Ministerul Finanţelor se lucrează la inventarierea acestor proiecte în vederea includerii lor în Planul Naţional de Rezilienţă şi Reformă, împreună cu reformele adiacente. Această analiză include inclusiv o privire asupra modului în care funcţionează instrumentele pe care le avem acum. Multe dintre ele trebuie adaptate. Multe trebuie eficientizate, inclusiv din ce avem acum. Da, e clar că procedurile de administrare fiscală trebuie simplificate, că avem nevoie de noi servicii electronice şi funcţionalităţi, cum ar fi o comunicare online extinsă între contribuabil şi ANAF, depunerile de cereri în format electronic extinse. De asemenea, raportarea, sinteza, asigurarea interoperabilităţii dintre sisteme şi baze de date trebuie să existe. Evident, digitalizarea va însemna şi îmbunătăţirea relaţiei dintre ANAF şi contribuabil, unde ANAF mai are foarte mult de lucru. Acesta va o însemna o simplificare a sarcinilor administrative, economisirea tipului contribuabililor. Acesta înseamnă o primire mai rapidă şi facilă a informaţiilor", a spus Alexandru Nazare.

Execuţia bugetului general consolidat în luna ianuarie 2020 s-a încheiat cu un deficit de 460 milioane lei (0,04% din PIB), conform datelor Ministerului Finanţelor Publice. În ianuarie 2019, s-a înregistrat un excedent de 700 milioane de lei, respectiv 0,07% din PIB.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri