Preşedintele Senatului, Anca Dragu, a declarat că fondurile din bugetul de stat pe acest an pentru investiţii la nivel local au fost alocate în corelare cu programul de guvernare.

"Criteriile sunt în corelare cu programul de guvernare. Dar aş vrea să ne întoarcem la ceea ce se întâmplă acum. Suntem pe ultima sută de metri în a aproba bugetul de stat, am început de ieri aceste discuţii la ora 16,00, sunt programate circa 10-11 ore de dezbateri pe acest buget. (...) Vestea bună este că avem un buget care prevede sume record pentru investiţii şi vorbim aici de 62 de miliarde de lei. Este o sumă de peste două ori mai mare decât suma de investiţii de acum trei ani, de exemplu. Este exact abordarea prin care dorim să restartăm economia după o criză sanitară, urmată de o criză economică", a precizat Dragu, la Palatul Parlamentului, informează Agerpres.

Întrebată dacă mai este posibil ca vreun un amendament depus PSD să treacă, preşedintele Senatului a spus că solicitările Opoziţiei însumau peste 60 de miliarde de lei, adică peste 6% din PIB, iar adoptarea lor ar fi o dovadă de "iresponsabilitate", pentru că ar conduce la creşterea deficitului bugetar.

"Au fost depuse 3.640 de amendamente, toate făceau peste 6% din PIB. Deci peste 60 de miliarde. Avem deja un deficit de 7,16% din PIB, în termeni cash, este absolut exclus să creştem acest deficit, pentru că ar fi o dovadă de iresponsabilitate. Trebuie să mai spun că toate aceste amendamente sau marea lor majoritate dădeau ca sursă de finanţare, aşa cum prevede Constituţia, Fondul de rezervă. În Fondul de rezervă sunt 598,7 milioane de lei, deci nici măcar un miliard care să acopere acele peste 60 de miliarde. Mai era o sursă de finanţare şi anume contul de acţiuni generale de la Ministerul Finanţelor, unde, într-adevăr, sunt vreo 35 de miliarde, dar aceste 35 de miliarde au cam aşa destinaţie: vreo 16 miliarde pentru dobânzi, deci nu am mai putea plăti dobânzile şi, de asemenea, avem vreo 15 miliarde - contribuţia la UE şi mai avem, din aceasta, vreun miliard pentru scheme pentru ajutor de stat", a explicat Anca Dragu.

Plenul reunit al Parlamentului continuă marţi dezbaterile pe marginea proiectelor legii bugetului de stat şi legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021, urmând ca, la finalul dezbaterilor, să fie supuse votului final.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri