Autoritatile romane se pregatesc pentru primul raport in fata Fondului Monetar International pe anul 2005. Surse din Ministerul Finantelor au declarat pentru Rompres ca negocierile vor viza incheierea unui memorandum de politici economice pentru modificarea acordului stand-by incheiat cu institutia financiara in 2004, de fostul cabinet condus de Adrian Nastase. Dupa finalizarea discutiilor, guvernul va trece la o rectificare bugetara, in concordanta cu noile obiective.

Pentru ca ministrii sa vina pregatiti la discutii, FMI le-a transmis seturi cu intrebari specifice, pe domenii de activitate. Negocierile cu delegatia Fondului vor avea citeva puncte nevralgice, in conditiile in care acordul stand-by semnat de Romania anul trecut continea o serie de angajamente asumate de guvernul PSD, schimbat dupa alegerile din noiembrie.

Subiecte delicate

FMI a cerut ca deficitul bugetar sa nu depaseasca 1,5% din PIB. O data cu introducerea cotei unice, Finantele estimeaza pierderi de 32.000 de miliarde lei.

Deficitul de cont curent va fi un alt subiect dificil al negocierilor.

Cresterea cotei de TVA si a accizelor pentru a echilibra efectele produse de relaxarea fiscala.

Mentinerea echilibrului monetar, subiectul principal al discutiilor cu BNR.

Autoritatile romane vor trebui sa explice negociatorilor de ce nu au majorat pretul gazelor naturale cu 20% de la 1 ianuarie, asa cum s-au angajat in 2004, hotarind majorari graduale.

Responsabilii din sectorul energetic vor fi chestionati pe tema restructurarii societatilor, a privatizarii, a recuperarii creantelor la energie termica, in mod special. Acestia nu exclud chiar ca executivul sa ia o decizie in privinta pretului platit de populatie pentru energia termica. Acordul semnat in 2004 prevedea desfiintarea pretului national de referinta, de la jumatatea acestui an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri