Analiștii Erste Group, proprietarul BCR, se așteaptă ca revenirea economică să accelereze în următoarele trei luni, progresul înregistrat de campania de vaccinare în Europa și SUA punând bazele unei însănătoșiri a economiei în trimestrul al doilea din 2021.

”Revenirea economică ar trebui să înceapă să prindă viteză, zona euro urmând totuși să înregistreze o creștere ceva mai scăzută decât SUA. Nesiguranța cu privire la evoluția inflației pune presiune pe activele sigure, în vreme ce pe burse ne așteptăm la o mișcare laterală în T2. Considerăm că eventualele momente de scurtă durată de scădere a acțiunilor vor reprezenta oportunități de intrare la cumpărare”, spune Fritz Mostbock, Head of Group Research, Erste.

Cea mai puternică revenire este așteptată în sectorul serviciilor, evoluție susținută de progresul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 și extinderea folosirea testelor rapide. Erste anticipează că economia zonei euro va crește cu 4% anul acesta, în vreme ce în SUA creșterea va ajunge la 5,9%.

Un semn major de întrebare pentru Europa rămâne însă Germania, țară care a impus un nou lockdown național în cea mai mare parte a primului trimestru din 2021. În aceste condiții, economia germană va înregistra, cel mai probabil, cea mai mare scădere din zonă în T1 2020.

”Situația pandemică rămâne cel mai important risc de anul acesta. Totuși, o accelerare a distribuției vaccinurilor ar putea grăbi cursa de recuperare. De menționat însă faptul că în momentul de față există o cerere înăbușită care ar putea surprinde și care ar putea duce la o creștere a PIB în 2021”, consideră analiștii Erste Group.

Valute: Dolarul se întărește, leul nu trece anul acesta pragul de 5 lei/euro

Sentimentul global de optimism duce în prezent la o reducere a cererii pentru activele sigure. Ca urmare, analiștii Erste se așteaptă la francul elvețian să piardă gradual teren în fața euro. În contrast, dolarul american ar trebui să se întărească în fața euro, pe măsură ce revenirea economică din SUA are loc într-un ritm mult mai rapid decât în Europa.

Estimare T2 2021 Estimare T3 2021 Estimare T4 2021 Estimare T1 2022
RON / EUR 4,90 4,92 4,95 5,01
CHF / EUR 1,12 1,13 1,14 1,15
USD / EUR 1,16 1,16 1,18 1,20

Toate estimările aparțin Erste Group

În cazul leului, analiștii mizează pe un curs de 4,9 lei/euro în trimestrul al doilea din acest an și o depreciere progresivă în următoarele trimestre. Depășirea pragului de 5 lei pentru un euro ar putea avea loc la începutul anului viitor, consideră Erste.

Bursele au anticipat deja revenirea economiei. Potențialul de creștere este limitat

”Bursele globale au anticipat deja cea mai mare parte a știrilor și evenimentelor pozitive așteptate în acest an. Considerăm că eventualele perioade temporare de scăderi vor reprezenta bune oportunități de intrare la cumpărare”, spun analiștii Erste Group.

Aceștia mizează pe o evoluție mai bună a burselor europene în comparație cu cele americane în T1, având în vedere ca piețele din SUA au înregistrat deja creșteri semnificative. Astfel, potențialul de creștere anticipat pe bursele europene este de până la 5% în următoarele 3 luni.

Bursa de Valori București (BVB) a înregistrat evoluții pozitive în ultimele luni, recent reușind chiar să depășească maximul istoric atins în 2007 și să spargă pragul de 11.000 de puncte pe BET, principalul indice al pieței românești. De la începutul anului și până în prezent, indicele a urcat cu 13,8%.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri