Muncitorii din constructii vor avea, din 2009, salarii minime peste 300 de euro, la acestea adaugandu-se tichetele de masa, primele de concediu si plata orelor suplimentare, iar salariul mediu va ajunge la 500 de euro, a declarat presedintele Asociatiei Antreprenorilor, Laurentiu Plosceanu.
Potrivit lui Plosceanu, in decembrie anul trecut salariile celor din contructii au fost majorate cu 23%, ajungandu-se la un salariu minim in domeniu de 450 de lei, constructorii romani intentionand sa pastreze acelasi ritm de crestere si in anii urmatori, potrivit NewsIn. Astfel, in 2007, salariul minim va ajunge la 500 de lei, in 2008, la 700 de lei, iar din 2009 muncitorii romani vor castiga 900 de lei.

"Din estimarile noastre, salariul minim va ajunge la 300 de euro in urmatorii doi ani, iar cel mediu la 500 de euro, fiind la un nivel asemanator cu cel din Ungaria. Mai mult, salariul unui muncitor foarte bun va fi si de 750 de euro", a precizat presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO), Laurentiu Plosceanu.

Reprezentantii ARACO au adaugat ca muncitorii vor beneficia in plus de prime de concediu, tichete de masa si de plata orelor suplimentare. De asemenea, constructorii romani intentioneaza sa acorde burse de studii pentru studentii care fac facultati de constructii, cu care societatile romanesti vor semna contracte pe o perioada de cel putin cinci ani. in aceste conditii, tinerii absolventi vor lucra pe santierele din Romania.

In urma negocierilor cu Ministerul Muncii, a fost semnat un acord in baza caruia s-a stabilit ca programul de lucru saptamanal de 48 de ore sa fie considerat ca medie anuala, iar in perioada 31 martie-31 octombrie programul de lucru prelungit in ramura constructiilor sa fie de zece ore pe zi.

Membrii ARACO sunt convinsi ca toate aceste masuri ii vor determina pe romani sa se intoarca in tara, iar pe cei care nu au migrat sa se orienteze spre firmele din Romania. Patronii firmelor de constructii sustin ca muncitorii romani vor avea si alte motivatii pe langa cele financiare. Romanii vor prefera sa ramana alaturi de familii si sa lucreze pentru firme de constructii din Romania.

Prezent la intalnire, ministrul delegat pentru lucrari publice, Laszlo Borbely, a anuntat ca se va intalni, in cursul saptamanii viitoare, cu reprezentanti ai sindicatelor si patronatelor din constructii pentru a gasi solutii de stopare a migratiei muncitorilor romani.

"Trebuie sa gasim metode prin care sa-i pastram pe cei care au ramas. Pe de alta parte, cred ca ii vom determina pe romani sa se intoarca abia peste cativa ani, in conditiile in care, in prezent, salariile din Romania nu se pot compara cu cele din tarile UE", a precizat ministrul delegat.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri