Romania si Bulgaria desfasoara proiecte comune pe Dunare, din fonduri europene

Directorul general al Autoritatii Navale Romane (ANR), Paul Branza si omologul sau bulgar, Nicolai Apostolov, au semnat o declaratie comuna, conform careia toate proiectele ce se vor efectua pe Dunare cu fonduri de la Uniunea Europeana se vor face in comun.

Documentul a fost semnat la Ruse, in Bulgaria, iar primul proiect naval romano-bulgar va fi extinderea sistemului de identificare a navelor care circula pe Dunare, o ramura a proiectului olandez RIS - River Information Services, potrivit NewsIn.

Bulgarii detin un sistem de identificare asemanator celui romanesc (Romanian Ris). seful ANR a declarat ca din discutiile purtate cu omologul sau s-a stabilit ca, pe Dunare, Romania si Bulgaria vor putea dezvolta pe anumite sectoare proiecte comune, pentru a evita cheltuielile de ambele parti.

Informatia care va fi preluata de sistemul de identificare va fi transmisa atat la ANR, cat si la Autoritatea Maritima Bulgara, a mai spus Paul Branza. El a explicat ca sistemul a fost proiectat pentru noua state europene - Slovenia, Ungaria, Olanda, Franta, Belgia, Slovacia, Austria, Romania si Bulgaria si este posibil ca pe viitor si alte state riverane fluviului Dunarea sa isi manifeste interesul pentru acest proiect.

Directorul general al ANR a subliniat ca, peste doua saptamani, la Bruxelles, va avea loc o intalnire in care se vor discuta si repartiza fondurile pentru proiectele pentru care Uniunea Europeana aloca fonduri. Proiectul este finalizat, iar dupa ce se va afla exact si ce suma va primi autoritatea navala vor incepe discutiile cu expertii. Se vor pune la punct si aplicatiile pentru particularizarea proiectului pe cursul Dunarii, de la intrarea in tara si pana la varsarea in Marea Neagra, a explicat seful ANR.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri