Analiza efectuata de specialistii ARACO arata clar ca si in urmatorii trei ani muncitorii romani din constructii vor alege sa plece la munca in strainatate, iar sectorul romanesc al constructiilor se va confrunta cu o grava lipsa de personal. Principala cauza o constituie salariul primit in Romania, cel mai mic din Europa, anunta NewsIn.

"Muncitorii romani din constructii au salarii de 288 de euro, in timp ce in Ungraia nivelul salariului este de 603 de euro, in Polonia de 681 de euro, iar in Cehia de 848 de euro. Salariul mediu realizat este insa sub media economiei nationale. Mai mult, raportul arata ca productivitatile anuale cele mai scazute se regasesc in Cehia, Slovacia, Slovenia, Ungaria si Romania", a declarat presedintele ARACO, Laurentiu Plosceanu.

Pe de alta parte, Romania are mai multi muncitori in constructii, respectiv 320.000, fata de Ungaria unde sunt 270.000, Slovacia 81.000 si Cehia 300.000.

Patronii firmelor de constructii din Romania sustin ca exista un deficit in ceea ce priveste personalul calificat precum maistri si tehnicieni, majoritatea preferand sa lucreze in strainatate unde sunt mult mai bine platiti. Spania, Germania, Franta, Marea Britanie si Portugalia dispun de cea mai numeroasa forta de munca.

Astfel, aproximativ 2,3 milioane de muncitori lucreaza in constructii in Spania, 1,7 milioane in Germania, 1,5 milioane in Franta, 1,1 milioane in Marea Britanie si 415.000 in Portugalia.

Citeste si:

Pe langa lipsa de personal, constructorii romani se confrunta si cu o lipsa de eficienta. Astfel, romanii muncesc mai putin comparativ cu spaniolii, francezii sau germanii. In plus, exista probleme din cauza lipsei utilajelor si a echipamentelor.

Raportul ARACO arata ca productivitatea anuala estimata in Romania este de 18.700 de euro pe an, ceea ce reprezinta 45% din cea realizata in Ungaria, 28% din Portugalia, 20% din Spania, 12% din Germania si zece procente din Irlanda. La capitolul productivitatea anuala, pe primele locuri se situeaza Norvegia, Finlanda, Danemarca cu peste 150 mii euro pe an, fiind urmate de Irlanda, Belgia, Marea Britanie, Elvetia, Olanda, Germania si Austria cu 100 si 150 mii euro pe an.

Contributia industriei constructiilor din Romania la PIB este asemanatoare cu cea din Europa, fiind de aproximativ zece procente. Acest lucru este explicat prin faptul ca sectorul este in continua dezvoltare. Mai exact, in anul 2005 constructiile au inregistrat o crestere de zece procente fata de 2004, iar la sfarsitul anului anului 2006 s-a ajuns la o crestere de 19,3% fata de anul precedent.

Presedintele Asociatiei Antreprenorilor, Laurentiu Plosceanu, a declarat, joi, ca muncitorii din constructii vor avea, din 2009, salarii minime peste 300 de euro, la acestea adaugandu-se tichetele de masa, primele de concediu si plata orelor suplimentare, iar salariul mediu va ajunge la 500 de euro.

Potrivit lui Plosceanu, in decembrie anul trecut salariile celor din contructii au fost majorate cu 23%, ajungandu-se la un salariu minim in domeniu de 450 de lei, constructorii romani intentionand sa pastreze acelasi ritm de crestere si in anii urmatori. Astfel, in 2007, salariul minim va ajunge la 500 de lei, in 2008, la 700 de lei, iar din 2009 muncitorii romani vor castiga 900 de lei.