Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) propune reducere a contributiilor la asigurarile sociale (CAS) cu minimum sase puncte procentuale in al doilea semestru al anului pentru a putea stimula economia privata, a declarat presedintele AOAR, Florin Pogonaru.

Reducerea CAS-ului ar trebui sa fie problema numarul unu pentru autoritatile din Romania in acest moment, in contextul in care avem excedente bugetare, a declarat Pogonaru. Presedintele AOAR a afirmat ca nivelul CAS-ului in Romania este printre cele mai ridicate din Europa si reprezinta 45,5%, cumulat pentru angajat si angajator, dupa reducerea de doua puncte de la inceputul anului.

Premierul Tariceanu a afirmat, luni, la Adunarea Generala a oraselor, ca Guvernul va reduce, in 2008, contributiile sociale pentru angajati cu 6%, de la 17% din veniturile brute cat reprezinta in prezent, in scopul de a incuraja munca, economiile populatiei si investitiile. In prezent, contributiile sociale pentru angajati reprezinta cumulat 17% din veniturile brute. Astfel, contributiile sociale (pentru pensii) sunt de 9,5%, cele pentru somaj reprezinta 1%, iar cele pentru sanatate 6,5%.

Oamenii de afaceri considera ca o reducere a contributiilor la asigurarile sociale ar putea rezolva partial si criza fortei de munca din Romania odata cu cresterea nivelului salariilor. Totodata, acestia propun o limitare a plafonului pentru calcularea contributiilor sociale, de sanatate si somaj, la nivelul dublului salariului mediu pe economie.

Pogonaru a mai propus abrogarea platii unui procent variind intre 0,4% - 4% din fondul de salarii pentru alimentarea fondului de risc de accidente si boli profesionale. Astfel, firmele vor putea sa incheie polite de asigurare individuale sau de grup de salariati, asigurand deductibilitatea totala a acestor cheltuieli.

Totodata, reprezentantii oamenilor de afaceri considera necesara alocarea unui stimul de 2.000 - 3.000 lei pentru primul an in care persoana accepta un loc de munca la o distanta mai mare de 200 km de resedinta sa.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Angajatorii afectați primesc indemnizație de șomaj pentru 75% dintre angajați
Setari Cookie-uri