Marii consumatori vor putea cumpara gaze naturale de la Romgaz cu o reducere de maxim 10% fata de pretul obisnuit al producatorului, a declarat, citat de NewsIn, ministrul economiei si comertului, Varujan Vosganian.

"Am mandatat Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) a societatii Romgaz sa aplice o grila de discount de maximum 10% pentru marii consumatori", a spus ministrul intr-o conferinta de presa.

In opinia sa, discounturile aplicate, insa, nu vor depasi 5-6% din pretul normal de factura. "Peste tot in Europa exista astfel de facilitati pentru companiile care folosesc gazele naturale in proportie de 40-60% ca materie prima", a subliniat ministrul.

Potrivit acestuia, orice companie care achizitioneaza anual aproximativ 40 de milioane de metri cubi de gaze poate fi considerata un consumator mare de gaze.

Vosganian a mai aratat ca vor exista doua conditii pentru aplicarea acestui discount. Prima se refera la achizitionarea unei cantitati mari de gaze si a doua la plata anticipata a acestora.

Ministrul a mai aratat ca, daca in 2001, discountul era de pana la 13%, acesta va cobori la 10%, pentru ca pretul gazelor este mai mare in prezent. Oficialul Ministerului Economiei si Cometului a mai aratat ca, pentru marii consumatori de energie, nu se vor aplica politici similare. "In legatura cu marii consumatori de electricitate nu a existat o discutie similara pentru ca nu exista astfel de politici in traditia pietelor europene", a mentionat Vosganian.

In opinia acestuia, aplicarea discounturilor la gaze este logica, in conditiile in care numai anul trecut, pretul acestora a crescut de patru ori.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
O agenție de rating a retrogradat România din cauza valului iminent de falimente
Setari Cookie-uri