Industria textila romaneasca va fi sustinuta in viitor doar de lohnul de lux, pentru ca in timp va disparea competitivitatea data de forta de munca ieftina si inalt calificata, a declarat pentru NewsIn, secretarul de stat responsabil pentru politica industriala din MEC, Eugen tapu-Nazare. "In Romania, ca stat nou intrat in Uniunea Europeana, doar lohn-ul de lux va avea viitor. Este vorba, in speta, despre productiile caselor de moda internationale", a subliniat oficialul Ministerului Economiei si Comertului (MEC).

Potrivit acestuia, chiar incepand de anul trecut, MEC a constatat o scadere a numarului de companii din industria textila, ca urmare a relocarilor in state din regiune.

Un studiu al Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), dat publicitatii anul trecut, arata ca se inregistreaza o stagnare si chiar o reducere a exportului industriei de confectii. Conform analizei comisiei, lohn-ul, ca modalitate de comert exterior in regim de perfectionare activa, a avut o pondere insemnata in exporturile romanesti dupa decembrie '89, dar cresterea salariilor a facut ca Romania sa-si piarda treptat avantajul in acest domeniu.

Studiul mentiona ca exporturile romanesti de confectii realizate in lohn urmeaza tendinta de scadere inregistrata si in alte tari din Europa de Est, care s-au dezvoltat mai rapid si au pierdut avantajul comparativ in acest sector fata de tarile in care salariile sunt mai mici.