Cota unica de impozitare, odinioara o fantezie a ideologilor pietei libere, incepe sa se impuna in Uniunea Europeana. Cel putin zece dintre cele 25 de state membre UE au introdus sau intentioneaza sa introduca un astfel de regim fiscal, informeaza cotidianul britanic äThe Independentô.

Comisarul european pentru taxe si impozite, Kovacs Laszlo a descris cota unica de impozitare, acelasi prag de impozitare pentru persoane fizice si companii, drept äabsolut legitimaô si a declarat ca multe state din Europa Occidentala ar putea fi tentate sa introduca aceasta masura. Comentariile oficialului european nu vor face decit sa alimenteze criticile celor care sustin ca noile economii cu costuri si niveluri reduse de impozitare din Europa de Est afecteaza cresterea economica a ävechilorô membri UE. Deja adoptata in Slovacia si in toate cele trei state baltice, tari care au aderat la UE in 2004, cota unica de impozitare este unul dintre motivele pentru care aceste tari inregistreaza o crestere economica sustinuta care creeaza mii de noi locuri de munca, sustin economistii. Insa politicienii francezi denunta ceea ce ei denumesc ädumpingul socialô si riscul pe care il are un astfel de regim fiscal asupra standardelor sociale din tarile respective.

Altii sustin ca un astfel de regim de impozitare in care un milionar si un maturator de strazi platesc acelasi nivel de impozit nu poate fi considerat corect.

10-11 state membre UE cu äflat taxô


Fost ministru de Externe ungar, Kovacs Laszlo a precizat ca, äin ceea ce priveste pozitia UE, consideram ca acest regim fiscal este absolut legitim... patru tari membre au introdus acest regim fiscal si sint multumite de rezultate. Alte sase sau sapte state analizeaza posibilitatea intro-ducerii unei cote unice de impozitare, ceea ce inseamna ca 10 sau 11 state membre UE ar putea sa adere la regimul cotei unice de impozitareô, a declarat Kovacs Laszlo.

Comisarul european pentru taxe si impozite nu a dezvaluit care sint tarile care analizeaza aceasta posibi-litate, desi Ungaria, Cehia si Polonia au anuntat deja ca se gindesc la aceasta probabilitate, discutii pe aceeasi tema purtindu-se si in Cipru si Malta. In plus, Kovacs Laszlo a subliniat ca aceasta idee nu este o chestiune specifica noilor state membre, fiind dezbatuta si de politicieni din Grecia, Germania, Olanda si Spania.

Magnet pentru investitii


In opinia ziaristilor de la äThe Independentô, fostele tari comuniste din Europa de Est sint dispuse sa experimenteze acest sistem fiscal deoarece nu au mostenit ceva similar cu sistemul sofisticat de colectare a taxelor existent in statele din Europa Occidentala. In 1994, Estonia a fost prima tara care a adoptat cota unica de impozitare, urmata imediat de Letonia si Lituania. In Slovacia, adoptarea cotei unice de impozitare s-a corelat cu o crestere a investitiilor straine directe, 2,29 miliarde de euro in acest an. Cu toate acestea, unii analisti sustin ca impactul pozitiv al acestui regim fiscal este exagerat. Astfel, pozitia Slovaciei de magnet pentru companiile auto, precum VW si Peugeot, se bazeaza in primul rind pe mina de lucru ieftina si calificata, si pe pozitia geografica, mai degraba decit pe cota unica de impozitare.
Aboneaz─â-te pe

Calculator Salariu: Afl─â c├ó╚Ťi bani prime╚Öti ├«n m├ón─â ├«n func╚Ťie de salariul brut ┬╗

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat ├«n 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari juc─âtori din industria rom├óneasc─â de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezen╚Ť─â pe pia╚Ťa media, ne-am propus s─â fim o surs─â de inspira╚Ťie pentru mediul de business, dar ╚Öi un canal de educa╚Ťie pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiar─â. ├Än plus, Wall-Street.ro are o experien╚Ť─â de 10 ani ├«n organizarea de evenimente B2B, timp ├«n care a sus╚Ťinut peste 100 de conferin╚Ťe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&s─ân─âtate sau imobiliare. Astfel, am reu╚Öit s─â avem o acoperire complet─â - online ╚Öi offline - pentru tot ce ├«nseamn─â business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din sec╚Ťiunea Economie »


Setari Cookie-uri