Romania are un potential de crestere economica de 6,2% in anul 2007 si are sanse limitate de supraincalzire a economiei, insa acest lucru s-ar putea schimba daca economia va crestere la fel de alert, arata un raport de analiza al Moodys, semnat de Kenneth Orchard
Agentia Moodys estimeaza un avans al economiei romanesti de 6,2% in 2007, insa exista sanse bune ale unei surprize mai mari, se spune in raportul anual despre Romania al Moodys, semnat de vicepresedintele asistent si analist pentru Romania al Moodys, Kenneth Orchard. In clipa de fata semnele supraincalzirii economiei sunt limitate, insa acest lucru probabil ca s-ar schimba daca economia ar continua sa creasca cam la aceeasi rata, a avertizat Orchard.

Moodys afirma ca ratingurile din categoria cu riscuri reduse (asa numitul grad investitional) si perspectiva stabila atribuite Romaniei reflecta datoria guvernamentala mica, progresele semnificative din ultimii in restructurarea economica, inflatia moderata, lichiditatea externa buna adecvata si cresterea puternica a PIB-ului.

Aderarea Romaniei la UE a ajutat ca realizarile Romaniei in construirea si intarirea institutiilor economice si politice sa fie recunoscute, a mai spus Orchard potrivit NewsIn. Adancirea comertului si integrarea financiara si institutionala cu Europa ar trebui sa imbunatateasca abilitatea Romaniei de a face fata fluxurilor de capital ce au posibile efecte destabilizatoare, desi va crea astfel dificultati pentru companiile necompetitive.

Romania are un plafon de tara in valuta straina pentru obligatiuni este A1, iar ratingul pentru obligatiunile guvernamentale este Baa3. Agentia de evaluare a riscurilor fianciare este de parere ca exista un risc foarte mic ca guvernul sa intarzie plata in cazul in care ar emite obligatiuni.

Ratingurile Romaniei tin cont, de asemenea, si de mai multe probleme legate de tranzitie, de cresterea rapida a creditarii, de deficitul de cont curent mare si de datoria externa crescanda. Asemenea dezechilibre sunt probabil inrautatite de calitatea pro-ciclica a politicilor fiscale si de maririle salariale frecvente pentru angajatii sectorului public, a subliniat Orchard. Reviziile multiple si frecvente la bugetul anual demonstreaza legatura slaba intre plaficarea de dezvoltare si cea bugetara.

Perspectiva stabila a ratingului Romaniei este dat de echilibrul dintre beneficiile aderarii la UE si posibilul risc de supraincalzire, la care se adauga si cresterea rapida a creditarii sectorului privat. Alte cauze de ingrijorare mai sunt cresterile abrupte in pretul activelor si slabirea suplimentara a deficitului de cont curent.

Potrivit lui Orchard, intrarile de capital au avut ca principale surse sunt investitiile straine directe legate de marile privatizari, transferurile si imprumuturile bancare. Acestea au reusit sa acopere nevoile de finantare externa, iar rezervele oficiale in moneda straina sunt acum mari, a precizat analistul Moodys. Aceste fluxuri de intrari de capital mari sunt, totusi, constranse de politica monetara si gestionarea complicata a cererii, punand astfel povara asupra politicii fiscale.

Moodys estimeaza o deteriorare a deficitului de cont curent la 10,7% din PIB
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri