Agentia de rating Moodyĺs estimeaza o deteriorare suplimentara a contului curent in 2007, pana la 10,7% din PIB, normala pentru economiile in trazitie, dar avertizeaza ca este dezechilibrele economiei si modul cum sunt ele rezolvate raman un motiv de ingrijorare
Intr-un raport anterior, publicat pe 28 februarie 2007, agentia estima pentru 2007 un nivel de 10,1% din produsul intern brut (PIB) al deficitului de cont curent, care masoara diferenta dintre fluxul de valute ce intra si ies din tara. ôDesi deficitele de cont curent mari sunt o constanta pentru economiile in tranzitiei, Moodyĺs continua sa pastreze ingrijorari legate de dezechilibrele economice si de cum vor fi ele rezolvateö, a declarat in raport analistul Kenneth Orchard.

"Desi sunt mai multi factori care au jucat un rol in adancirea deficitului de cont curent, principala cauza a deteriorarii acestuia este o combinatie intre ratele inalte de investitii si cele joase ale economisirii, ambele legate de procesul de tranzitie", spune Orchard.

"Deficitul de cont curent s-a extins pana la un nivel estimat de 10.3% din PIB in 2006. Principalul motiv al adancirii deficitului de cont curent este balanta comerciala negativa", spune raportul Moodyĺs citat de NewsIn. Transferul profiturilor care au fost obtinute dupa investitii straine directe contribuie semnificativ la deteriorarea deficitului de cont curent, noteaza Orchard.

Numarul mare de romani care lucreaza in strainatate trimit in tara transferuri mari de bani. ca atare, spune Orchard, "lichiditatea externa a Romaniei este ampla si deficitul de cont curent este finantat fara probleme". Investitiile straine directe au reprezentat 9,4% din PIB in 2006. Totusi, in jur de 20% din totalul investitiilor straine directe a avut ca sursa vanzarea Bancii Comerciale Romane, observa Orchard.

"Estimarile arata un declin al investitiilor straine directe, din cauza unor suspendari neoficiale a marilor privatizari si tara va fi fortata sa se finanteze mai mult de imprumuturi", avertizeaza Orchard. Investitiile straine directe vor scadea ca pondere in PIB de la 9,4% in 2006 la 6,9% in acest an, potrivit raportului agentiei de rating.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din sec╚Ťiunea Economie »Citește și
One╚Ťiu: Fiecare lun─â de pandemie activ─â ├«nseamn─â 9 luni de recuperare economic─â
Setari Cookie-uri