"Trebuie sa fim realisti si sa recunoastem ca recenta agitatie politica de la Bucuresti a ridicat semne de intrebare dincolo de granitele Romaniei - daca in acest moment acesta este locul potrivit pentru a urmari oportunitati de afaceri", a declarat Taubman, potrivit textului discursului pus la dispozitia agentiei NewsIn de Ambasada Statelor Unite in Romania. "Oamenii din industria privata si din guvern pun o multime de intrebari despre Romania, incercand sa inteleaga incotro se indreapta tara", a adaugat ambasadorul, subliniind ca "numai Romania poate crea un climat pozitiv pentru investitii".

Taubman a subliniat ca este foarte important pentru Romania sa continue sa faca progrese in domeniul reformei justitiei si luptei impotriva coruptiei. El a avertizat ca o incetinire a acestor reforme "nu ar trimite semnalul potrivit catre partenerii Romaniei" "Putem doar spera ca lucrurile se vor reglementa, mai devreme sau mai tarziu, si ca guvernul roman va putea reveni la guvernarea in interesul tuturor romanilor", a spus Taubman.

Este pentru prima data cand ambasadorul american, care a venit in Romania in 2005 si ale carui aparitii publice sunt destul de rare, critica in mod public guvernul de la Bucuresti. Ambasadorul a recunoscut progresele inregistrate de Romania si atasamentul ei fata de valorile democratiei, dar a aratat ca odata ce Romania a devenit membra a Uniunii Europene, "asteptarile sunt mai mari". El a remarcat "oportunitatile extraordinare de afaceri" din Romania, prefigurate de cei sapte ani consecutivi de crestere economica.

Taubman a spus ca obiectivul este ca si mai multi investitori americani sa vina in Romania si sa contribuie la cresterea economica si a amintit in acest context ca Microsoft a deschis recent la Bucuresti Centrul European pentru Suport Tehnic, compania Delta va lansa in iunie curse aeriene directe Bucuresti - New York, iar Starbucks isi va deschide in curand prima cafenea in Bucuresti.

Diplomatul american a insistat asupra necesitatii aderarii la principiile transparentei si onestitatii in domeniul afacerilor, a recomandat respingerea constanta a coruptiei si respectarea unui parteneriat "etic" intre guvern si mediul afacerilor.