Conform unui comunicat al Ministerului Finantelor, minuta semnata de Romania reprezinta "finalizarea cu succes a celei mai importante etape a procesului de aderare la SEE, care va fi urmata de elaborarea, aprobarea si ulterior semnarea Acordului". tarile SEE vor acorda Romaniei, prin intermediul a doua mecanisme, o contributie financiara semnificativa, ca si in cazul celor zece state care au aderat la UE in 2004.

Principalele domenii care vor beneficia de sustinere financiara din partea tarilor SEE sunt protectia mediului, inclusiv reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, promovarea dezvoltarii durabile, eficienta energetica si energia regenerabila, conservarea mostenirii culturale, dezvoltarea resurselor umane, sanatatea si ingrijirea copilului. Fondurile vor putea fi accesate atat de catre persoane fizice, cat si de catre entitati publice si private.

"Principalele avantaje pentru Romania ce deriva din rezultatele acestei negocieri si din aderarea la SEE se concretizeaza in aplicarea celor patru libertati fundamentale, preluarea tuturor perioadelor de tranzitie obtinute de Romania in cursul negocierilor de aderare la UE, pastrarea si consolidarea regimului comercial preferential anterior, posibilitatea oferita persoanelor fizice si juridice de a-si desfasura activitatea in tarile SEE", se arata in comunicatul Finantelor potrivit NewsIn.

Conform Tratatului de aderare, Romania este obligata sa adere la SEE. Procesul de negociere a aderarii Romaniei la SEE a demarat pe 5 iulie 2006 si a cuprins patru runde de negocieri. SEE a fost infiintat in 1994 si reprezinta o zona de libera circulatie a bunurilor, serviciilor, capitalurilor si persoanelor (in fapt, o extindere a Pietei Interne Unice a UE) intre statele membre ale UE si trei dintre membrii Asociatiei Europene a Liberului Schimb (AELS): Islanda, Liechtenstein si Norvegia.