Piața organizării de evenimente a început să se dezghețe odată cu relaxarea restricțiilor menite să combată răspândirea virusului COVID-19, însă mai este cale lungă până să ajungem la nunțile ”de poveste” de dinaintea declanșării crizei sanitare.

În prezent, mirii pot invita la nuntă 50 de persoane în interior sau 70 la exterior, iar ora până la care se poate sta în local este maxim 1:30-1:45 AM. ”Se poate sta până la 1:45 dimineața, cel mai târziu, pentru că la 2:00 localul trebuie să fie deja golit de toți invitații, potrivit legislației în vigoare, la această dată”, a explicat Dragoș Nicula, administrator & event planner al companiei savethedate.ro, pentru wall-street.ro.

Vestea bună este că începând cu data de 12 iunie, este posibil și un al treilea scenariu. ”Autoritățile au aprobat la cererea noastră posibilitatea organizării de astfel de evenimente cu 200 de persoane, dar aceștia să fie testați, vaccinați sau să fii trecut prin boală”, a declarat Alin Caraman, președintele Asociației Furnizorilor din Industria Nunților.

De asemenea, Asociația a încheiat o înțelegere cu firma Ok Medical să creeze pachete, cu personal medical specializat, disponibile la nivelul întregii țări, care să efectueze teste Covid-19 pentru participanții la nunți. ”Personalul medical se deplasează la locul evenimentului, iar testul, care durează câteva minute este unul neinvaziv, de salivă tocmai pentru a nu crea niciun disconfort invitaților. Costurile sunt cele pentru deplasarea personalului medical și 29 de lei/test”, a detaliat Alin Caraman.

De fapt, legea spune că dacă toți invitații sunt vaccinați, nu există o limită numerică a acestora, regula fiind valabilă pentru orice eveniment, nu numai nunți. Recomandarea principală a președintelui Asociației de profil este ca toată lumea să respecte legea, altfel riscă dosar penal, la fel și organizatorii.

Avem clienți care și-au amânat nunta, în această perioadă de pandemie și de 2-3 ori, iar o altă categorie, pentru că sunt prea puțini invitați, au amânat până în 2023.

Dragoș Nicula, administrator firmă organizare evenimente

Președintele Asociației Furnizorilor din Industria Nunților ne-a explicat că, potrivit practicii curente, contractele erau semnate deja de 2 ani, nefiind așteptat decât semnalul de plecare. ”Poate că piața localurilor cu specific nu au deschis în proporție de 100%, dar 80%, da, credem că este pentru că nu se aștepta decât semnalul de pornire dat de autorități la 1 iunie”, a explicat Caraman pentru wall-street.ro.

În ceea ce privește costurile, acestea sunt înghețate pentru contractele încheiate înainte de pandemie, însă pentru cei veniți în ultimul moment ”prețurile au explodat”.

Clienții cred că vor obține discount-uri importante, din cauză că pandemia a lovit serios în industrie, însă prețurile au explodat pentru deal-urile de ultim moment.

Alin Caraman, președintele Asociației Furnizorilor din Industria Nunților

Deși costurile sunt cam aceleași în sensul în care formația încasează aceeași sumă, fie că performează pentru 70 sau 100 de invitați, încasările locațiilor sunt mai mici pentru că și invitații sunt mult mai puțini. ”Majoritatea restaurantelor speră să iasă pe zero!”, a mai explicat Nicula, spunând că foarte puține au ”îndraznit” să crească costul de persoană al meniurilor.

Diana s-a căsătorit de curând într-o locație bucureșteană având 50 de invitați în salonul specializat în nunți. Meniul și serviciile oferite au fost foarte generoase, iar costurile pentru întreaga nuntă s-au ridicat la 37.000 de LEI.

Diana a organizat ea, cu varii furnizori de servicii restul nunții, însă în ceea ce privește localul, a spus că a fost dragoste la prima vedere. ”A fost primul văzut, dar ne-au încântat cu tot ce ofereau pe lângă meniu, care a constat în aperitiv, pește, sarmale, friptură și desigur, tort. Ca servicii oferite de salon, incluse în preț am avut o insulă de fructe cu fântână de ciocolată, tartine cu icre, șampanie la primirea invitaților, fum și gheață carbonică, varii băuturi și tortul”, ne-a spus Diana menționând că a fost inclusă în costul cu locația chiar și taxa pentru ospătari.

Prin ”negocieri dure”, Diana a avut extra, la nunta ei o cabină foto, candy bar, o pereche de dansatori profesioniști care au făcut senzație printre invitați, iar la biserică porumbei voiajori și desigur formație live, cât și servicii foto-video.

Sursa foto: By Donenko Oleksii

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri