Fostul secretar de stat in MEC, Ionel Mantog l-a acuzat ieri pe fostul ministru al economiei Codrut Seres ca a infiintat platforma de tranzactionare a energiei prin bursa de forma, stiind ca 95% din productie fusese deja contractata de \"baietii destepti\" in mod direct. Ionel Mantog a mai sustinut ca intermediarii din energie au facut vizite oficialilor MEC
Audiat la comisia de industrii si servicii din Camera Deputatilor, fostul responsabil cu sectorul energetic din Ministerul Economiei si Comertului, Ionel Mantog a spus ca problemele din sistemul energetic au aparut in momentul in care au inceput disputele intre traderi pentru a cumpara cantitati cat mai mari de electricitate de la cei mai ieftini producatori. Potrivit acestuia, energia ieftina pentru care se luptau intermediarii provenea in ordine de la Hidroelectrica, Nuclearelectrica si complexurile energetice Turceni, Rovinari si Craiova.

In opinia lui Mantog, ordinul emis de fostul ministru al economiei Codrut Seres prin care infiinta piata centralizata a contractelor bilaterale (PCCB - platforma de tranzactionare a contractelor de electricitate prin bursa -n.r.) mai mult de forma.

"Cand a aparut ordinul, majoritatea cantitatilor de energie electrica fusesera deja contractate si doar 5% din productie mai ramanea disponibila pentru a fi tranzactionata prin bursa", a declarat fostul secretar de stat in MEC. Mantog a subliniat faptul ca pana la infiintarea pietei centralizate a contractelor bilaterale, in decembrie 2005, singurul mod de a cumpara energie, in afara contractelor reglementate, erau contractele incheiate prin negociere directa. "Problema cea mai mare a operatorilor din energie, fie ei producatori sau traderi era ca preturile erau diferite pe piata", a spus Mantog potrivit NewsIn.

Intrebat de ce Seres a emis un asemenea ordin in conditiile in care stia ca majoritatea energiei este deja contractata, Mantog a raspuns ca aceasta masura era prevazuta in programul de guvernare dar si in foaia de parcurs a politicii energetice. Mai mult, Mantog considera ca Seres a emis acest ordin in urma discutiilor care aparusera pe piata de energie in legatura cu "baietii destepti".

In opinia lui Mantog, prin faptul ca Seres a declansat controalele la complexurile energetice, fostul ministru a vrut sa deturneze atentia de la contractele semnate de Hidroelectrica si Nuclearelectrica, unde conditiile erau similare desi preturile erau mai mici. "Nimeni nu a pus atunci problema ca Hidroelectrica a contractat cantitati foarte mari de energie la preturi mai mici pentru diferiti furnizori. La Turceni si Rovinari erau absolut aceleasi conditii in contracte", sustine Mantog. In plus, fostul secretar de stat a spus ca Seres stia situatia tuturor contractelor din piata, intrucat OPCOM, unde s-au raportat aceste tranzactii, prezenta periodic MEC activitatea pietei de energie.

In vizita la Minister

Fostul administrator al Energy Holding, Bogdan Buzaianu, reprezentantii Green Energy si ai altor firme de intermediere de energie au facut vizite unor oficiali din Ministerul Economiei si Comertului (MEC), a mai declarat fostul secretar de stat din MEC.

"Nu mai tin minte perioada cand acestia au venit in minister. Pe Bogdan Buzaianu l-am vazut o data, dar stiu ca si alti reprezentanti ai intermediarilor din energie, cum ar fi Energy Holding, au venit in minister, insa nu stiu daca mergeau la ministru sau la secretarii de stat. Prezenta furnizorilor de energie in minister este normala, avand in vedere ca acestia reprezinta pioni importanti pe piata de energie", a spus Mantog deputatilor din comisia de ancheta a activitatii Ministerului Economiei si Comertului.

In replica, presedintele comisiei de ancheta, deputatul PSD Iulian Iancu, a precizat ca nu sunt normale astfel de vizite. "Furnizorii privati de energie nu au ce cauta in vizita la ministru sau la secretarii de stat. Daca au probleme in legatura cu buna desfasurare a pietei, se pot adresa Autoritatii de Reglementare in domeniul Energiei, operatorului pietei de energie, producatorilor si celorlalti jucatori din sistem", a explicat Iancu.

Ionel Mantog a mai spus ca, dupa ce a preluat si responsabilitatea complexurilor energetice la trei luni de la investirea in functia de secretar de stat, a devenit "persona non-grata". "Daca nu as fi preluat si aceasta responsabilitate, as fi ramas in functia din minister", a spus fostul oficial. Potrivit acestuia, discutiile contradictorii din piata de energie au aparut intrucat detaliile din contracte au devenit publice. "Pasiunile si interesele pe piata energiei sunt cauzele discutiilor contradictorii avand in vedere faptul ca firme cu cinci, sase angajati obtin profit mare in urma tranzactiilor cu energie", a opinat fostul secretar de stat.

Ionel Mantog a demisionat din functia de secretar de stat la jumatatea lunii iunie a anului trecut iar la momentul depunerii demisiei l-a acuzat pe ministrul economiei Codrut Seres ca se razbuna pe el pentru a-si proteja un coleg din partidul conservator, responsabil cu energia in MEC.

"Ministrul se razbuna pe mine si pe directorii complexelor energetice Turceni si Rovinari dupa ce a pornit un scandal al energiei care-l depaseste si pe care nu-l mai poate gestiona", declara Mantog. Fostul secretar de stat ii dadea astfel replica ministrului economiei Codrut Seres care anterior la audierile de la Comisia economica a Camerei Deputatilor se plansese ca nu-l poate schimba din functie pe Ionel Mantog desi are motive.

Saptamana viitoare, la solicitarea unui deputat democrat, comisia de acheta a MEC il va audia pe fostul ministru al economiei si comertului, Dan Ioan Popescu. La audierile de ieri ar fi trebuit sa participe si fostul consilier prezidential pentru probleme economice, Theodor Stolojan, actualul consilier prezidential pentru probleme economice, Bujor Bogdan Teodoriu si fostul administrator al Energy Holding, Bogdan Buzaianu, care nu s-au prezentat insa la audieri.

Contractul cu Hidroelectrica a adus profit de 7 mil. lei firmei Buzmann Industries
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri