România trebuie să își mărească veniturile fiscale și bugetare, capitol la care ne aflăm pe ultimul loc în Uniunea Europeană, dacă dăm la o parte Irlanda, o țară considerată mai degraba un paradis fiscal.

„Avem venituri mult inferioare statelor cu care îndeobște ne comparăm: Cehia, Ungaria, Polonia și chiar Bulgaria, care are unele impozite inferioare celor din România. Așadar, țara noastră are o problemă din acest punct de vedere”, a declarat Daniel Dăianu, Președintele Consiliului Fiscal, în cadrul unei conferințe organizată de Finmedia.

Astfel, România are nevoie de o consolidare bugetară, care este inevitabilă, și care poate fi făcută doar printr-o creștere a veniturilor fiscale.

„Este foarte dificil să rezolvi această problemă doar prin restrângerea de cheltuieli. Chiar presupunând o creștere economică mare, de peste 4,5%, este greu de crezut că poți să restrângi cheltuielile nominale. Pe lângă astea, avem o subfinanțare cronică a Educației și Sănătății Publice, cumulat cu peste 3% din PIB sub media Uniunii Europene”, a mai atenționat Dăianu.

Veniturile fiscale ale României, inclusiv contribuțiile sociale în PIB, sunt mai mici cu circa 10% din PIB decât celelalte țări, a detaliat economistul. Acesta subliniază că nesustenabilitatea finanțelor publice derivă din veniturile bugetului, nu din ponderea cheltuielilor cu salariile și asistența socială în PIB.

”Aici se face o confuzie, căci aceste cheltuieli nu sunt mari în raport cu PIB-ul, ci cu veniturile bugetului, mănâncă foarte mult din ele. În 2020 s-a ajuns la 94,3% cheltuieli din buget, și pe fondul declinului pronunțat al economiei”, a concluzionat Dăianu.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Filip Bodoc
Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri