Ratingul suveran atribuit de Moody\'s Romaniei, Bulgariei si tarilor baltice nu va fi afectat de o eventuala \"aterizare fortata\", rapida si cu ajustari dificile, posibila din cauza cresterii economice rapide si a inrautatirii dezechilibrelor, arata un raport al agentiei de rating.
"Deficitele inalte care continua sa creasca sunt finantate din ce in ce mai mult de datoria externa, mare parte din aceasta fiind pe termen scurt", spune Moody's, potrivit NewsIn. Nivelul scazut al datoriei publice, ridicarea competentei institutionale, ca efect al integrarii in Uniunea Europeana, si sistemele bancare solide sunt factorii care sustin ratingurile suverane ale grupului de tari analizat, inclusiv pe cel al Romaniei, spune vicepresedintele asistent si analist pentru Romania al Moodys, Kenneth Orchard.

Raportul dintre datoria externa si produsul intern brut (PIB) oscileaza in grupul tarilor analizate, intre 4%, in Estonia, si 24% in Bulgaria, nivele joase comparativ cu tarile vecine sau alte economii din aceeasi categorie de rating.

Bugetele celor tarilor analizate fie arata surplus, fie un deficit modest. Modele economice de testare arata ca nivele de inadorare ale guvernelor tarilor analizate vor ramane moderate, chiar in situatii de criza.

Romania are totusi, in situatia celui mai dur scenariu de criza, considerat insa improbabil, cel mai ridicat potential de crestere a datoriei externe, avertizeaza Moody's. in acest scenariu, datoria externa a Romaniei ar putea urca de la un nivel de 14% din produsul intern brut (PIB) pana la 35% din PIB. Chiar si in aceasta situatie extrema, spune agentia de rating, nivelele ratelor datoriei externe vor fi asemanatoare celor din tarile vecine si a celor din aceeasi categorie de rating.

Aderarea la UE a dus la imbunatatiri ale politicilor guvernelor, ale reglementarilor si transparentei, ceea ce va compensa o eventuala aterizare fortata in cazul tarilor analizate.

Este foarte putin probabil ca bancile tarilor analizate sa puna probleme guvernelor in evetualitatea unei crize. Bilanturile bancilor sunt puternice si porfitabilitatea acestora este inalta. Majoritatea bancilor sunt detinute de institutii financiare straine, ceea ce asigura anumite beneficii, inclusiv resurse financiare ample care ar putea fi trasferate in caz de criza.

Romania are un plafon de tara in valuta straina pentru obligatiuni este A1, iar ratingul pentru obligatiunile guvernamentale este Baa3. intr-un raport anterior, agentia de evaluare a riscurilor fianciare considera ca ca exista un risc foarte mic ca guvernul sa intarzie plata in cazul in care ar emite obligatiuni.

Expresia "aterizare fortata" descrie o situatie in care economia unei tari ar putea intra in recesiune, pe masura ce autoritatile incearca sa tempereze inflatia.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri