Ratingul suveran atribuit de Moody\'s Romaniei, Bulgariei si tarilor baltice nu va fi afectat de o eventuala \"aterizare fortata\", rapida si cu ajustari dificile, posibila din cauza cresterii economice rapide si a inrautatirii dezechilibrelor, arata un raport al agentiei de rating.
"Deficitele inalte care continua sa creasca sunt finantate din ce in ce mai mult de datoria externa, mare parte din aceasta fiind pe termen scurt", spune Moody's, potrivit NewsIn. Nivelul scazut al datoriei publice, ridicarea competentei institutionale, ca efect al integrarii in Uniunea Europeana, si sistemele bancare solide sunt factorii care sustin ratingurile suverane ale grupului de tari analizat, inclusiv pe cel al Romaniei, spune vicepresedintele asistent si analist pentru Romania al Moodyĺs, Kenneth Orchard.

Raportul dintre datoria externa si produsul intern brut (PIB) oscileaza in grupul tarilor analizate, intre 4%, in Estonia, si 24% in Bulgaria, nivele joase comparativ cu tarile vecine sau alte economii din aceeasi categorie de rating.

Bugetele celor tarilor analizate fie arata surplus, fie un deficit modest. Modele economice de testare arata ca nivele de inadorare ale guvernelor tarilor analizate vor ramane moderate, chiar in situatii de criza.

Romania are totusi, in situatia celui mai dur scenariu de criza, considerat insa improbabil, cel mai ridicat potential de crestere a datoriei externe, avertizeaza Moody's. in acest scenariu, datoria externa a Romaniei ar putea urca de la un nivel de 14% din produsul intern brut (PIB) pana la 35% din PIB. Chiar si in aceasta situatie extrema, spune agentia de rating, nivelele ratelor datoriei externe vor fi asemanatoare celor din tarile vecine si a celor din aceeasi categorie de rating.

Aderarea la UE a dus la imbunatatiri ale politicilor guvernelor, ale reglementarilor si transparentei, ceea ce va compensa o eventuala aterizare fortata in cazul tarilor analizate.

Este foarte putin probabil ca bancile tarilor analizate sa puna probleme guvernelor in evetualitatea unei crize. Bilanturile bancilor sunt puternice si porfitabilitatea acestora este inalta. Majoritatea bancilor sunt detinute de institutii financiare straine, ceea ce asigura anumite beneficii, inclusiv resurse financiare ample care ar putea fi trasferate in caz de criza.

Romania are un plafon de tara in valuta straina pentru obligatiuni este ôA1ö, iar ratingul pentru obligatiunile guvernamentale este ôBaa3ö. intr-un raport anterior, agentia de evaluare a riscurilor fianciare considera ca ca exista un risc foarte mic ca guvernul sa intarzie plata in cazul in care ar emite obligatiuni.

Expresia "aterizare fortata" descrie o situatie in care economia unei tari ar putea intra in recesiune, pe masura ce autoritatile incearca sa tempereze inflatia.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din sec╚Ťiunea Economie »Citește și
Alexandru: Cei care au ie┼čit la pensie ├«n str─âin─âtate nu vor mai a╚Ötepta cu anii
Setari Cookie-uri